Stor vinst med akutläkare

Vi akutläkare i Östergötland blir oroade inför den utredning som regionledningen nu initierat, skriver debattörerna från US akutklinik.

Linköpings akutmottagning bemannas av specialister i akutsjukvård, till skillnad mot många andra sjukhus i landet.

Linköpings akutmottagning bemannas av specialister i akutsjukvård, till skillnad mot många andra sjukhus i landet.

Foto: Pelle Johansson

Debatt2018-10-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Linköping finns Sveriges mest utbyggda och välutvecklade akutsjukvård. Akutmottagningen bemannas av specialister i akutsjukvård dygnet runt. Vad är poängen med det och vad har medborgarna att vinna?

För den enskilde individen innebär det att hen får träffa en läkare med mycket goda kunskaper om just akuta sjukdomstillstånd och vilka utredningar som behöver göras akut och vad som kan vänta till senare. Akutspecialisten kan snabbt och säkert identifiera just de patienter som behöver akuta medicinska åtgärder och måste fortsätta vårdas på sjukhuset och vilka som kan återvända hem för fortsatt egenvård eller uppföljning på vårdcentralen. I stora delar av övriga Europa och USA är det så här akutmottagningar fungerat sedan länge.

Som specialister i akutsjukvård tillhör det också vår kompetens att se till hela patienten och till exempel inte enbart fokusera på det brutna benet, utan också på varför patienten ramlade. Kan det finnas någon bakomliggande sjukdom som bidrog till fallet, som också behöver akut behandling eller åtgärd?

I övriga Sverige drivs tvärtom många akutmottagningar av i huvudsak oerfarna och olegitimerade läkare, ofta enbart med stöd och handledning per telefon från en bakjour som befinner sig i hemmet.

Vi akutläkare i Östergötland blir oroade inför den utredning som regionledningen nu initierat, vars syfte förefaller vara att undanhålla Norrköpings och Motalas medborgare från de framsteg som införandet av en akutläkardriven verksamhet inneburit för medborgarna i Linköping. Nyckeln till en effektiv akutklinik ligger i en klinikledning och en fast personalgrupp med akutsjukvårdskompetens.

God akutsjukvård kostar pengar, men mindre pengar jämfört med onödiga vårddygn och onödiga utredningar, som många gånger blir verklighet när den som bestämmer, inte personligen har träffat patienten. Vi strävar efter en sjukvård där medicinsk bedömning och utredning grundas på ett fysiskt möte med patienten. Och att den som fattar beslut kring patientens akuta vård också har kompetens för detta.

Behovet av kunskap kring akuta tillstånd finns inom alla specialiteter. Vi har idag goda erfarenheter av att utbilda läkare inom primärvården och vi ser gärna att fler läkare från andra specialiteter också får ökad kompetens inom, för dem relevanta, akuta tillstånd under sin specialistutbildning.

Samarbete mellan oss, slutenvård och primärvård måste baseras på ömsesidigt förtroende samt med respekt för varandras kompetensområden.

Vi välkomnar en utredning av akutsjukvården i Region Östergötland där fokus ligger på vad som är bäst för medborgarna i Östergötland. Det är dock viktigt att denna blir faktabaserad, konstruktiv och där vi som kan verksamheten är djupt involverade.

Diana Hasselqvist

specialist akutsjukvård och ledningsläkare, akutkliniken US

Rani Toll

specialist akutsjukvård och ledningsläkare, akutkliniken US

Anna Berg

specialist akutsjukvård, akutkliniken US

Angelica Frisén

specialist akutsjukvård och ledningsläkare, akutkliniken US

samt övriga specialistläkare i akutsjukvård