Stor risk för fartblint byggande

Bygg inte mer på åkrarna utanför Skäggetorp, skriver C-politiker.

Byggpolitik. Linköping är på väg att upprepa tidigare decenniers misstag, befarar skribenterna.

Byggpolitik. Linköping är på väg att upprepa tidigare decenniers misstag, befarar skribenterna.

Foto: Per Olsson

Debatt2017-07-12 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bostadsbyggandet och frågan hur Linköpings stadskärna ska se ut i framtiden är på väg att segla upp som en viktig fråga i nästa års val. Det visar inte minst ett antal debatt- och insändarartiklar på detta tema i Corren under senare tid.

Vi ser stora risker för att nuvarande byggpolitik leder till en fartblind upprepning av 1960-talets miljonprogramsbyggen. Det vill säga lägenheter staplade på varandra i stora jätteprojekt, där enbart snabbhet och volym tillgodoses. Vi ser också de risker länsstyrelsen i en nyligen publicerad rapport varnar för: Att de nya lägenheter som byggs i Linköping inte alls kommer att kunna lösa bostadsproblemen för de som verkligen behöver bostad – helt enkelt för att de inte kommer få råd att bo där! För det tredje ser vi inte hur en villamatta på åkrarna utanför Skäggetorp ska kunna bidra till ökad integration, så som exempelvis Elias Aguirre hävdar i en insändare i Corren den 1 juli 2017. Att bebygga de unikt bördiga åkermarkerna på Skäggetorp och Tornby var misstag av stora historiska proportioner, och är också ett mycket viktigt skäl till att inte bygga mer på åkrarna utanför Skäggetorp.

Vi vill bygga ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart samhälle. Där ska bostadsområdena skapa en bra boendemiljö. Ekonomiskt hållbart innebär byggande i varierade former och på ett sätt så alla grupper i samhället har ekonomiska möjligheter att få en bostad i Linköping. Socialt hållbart innebär att man genom nybyggnationer måste skapa fungerande bostadsområden där människorna tillsammans kan få en fungerande livsmiljö. Miljömässigt hållbart innebär att byggandet inte sker på miljöns bekostnad, inte minst genom att då undvika byggande på värdefull åkermark.

Linköpings karaktär med grönska och luftig miljö bör utvecklas och inte avvecklas. En genomtänkt förtätning, där stadskärnan hålls ihop med Stångån som en ände och stadshuset och domkyrkan som den andra änden, är en bit i detta. Stångåstråket, inklusive nuvarande Hamngatan, får gärna bli det nya nöjes- och restaurangcentrumet i staden, med inspiration från bland annat Utrecht och Akerbrygge i Oslo. Påbyggnationer med några våningar på befintliga hus tillsammans med nya hus med några fler våningar än dagens ”skyline” i stadskärnan, är också en del av vår vision. De enorma områdena på och runt gamla det militära övningsområdet ger också stora byggmöjligheter för en fortsatt utveckling av Linköping.

Med denna vision för Linköping kommer staden och resten av kommunen med bibehållen själ och med rötterna i historien att kunna ge alla dess invånare livsmöjligheter, trygghet och en hållbar livsmiljö. Vi lovar att arbeta för detta både fram till valet 2018, och därefter.

Gösta Gustavsson (C)

kommunfullmäktigeledamot Linköping

Lars Vikinge (C)

kommunfullmäktigeledamot Linköping