Stoppa mobbning på arbetsplatser

Det offentligas arbetsplatser måste vara attraktiva, skriver Johan Thorén (L).

Arbetsmiljö. Såväl positiva som negativa rättigheter måste beaktas.

Arbetsmiljö. Såväl positiva som negativa rättigheter måste beaktas.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2018-01-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige och Östergötland står inför en stor välfärdsutmaning. Färre händer ska ta hand om fler individer inom vård och omsorg. Kompetensförsörjning står högt på agendan hos många av de offentliga organisationerna. Klarar vi inte av att vara en attraktiv arbetsgivare, som både lyckas behålla de briljanta medarbetare vi redan har samtidigt som vi har förmåga att tilltala nya talanger, kommer inte verksamhetsuppdraget gå ihop.

Bra lön, flexibla arbetstider, tillgång till fortbildning, gott kaffe, möjlighet till påverkan och självständighet är några faktorer som skapar attraktiva arbetsplatser.

Det är de positiva rättigheter/förmåner man ofta förknippar med en tilltalande arbetsplats. Men på andra sidan återfinner vi också de negativa rättigheterna, alltså det man vill ha rätt att slippa att utsättas för på sitt jobb. Till den kategorin kan bland annat trakasserier såsom mobbning, utfrysning och kränkande särbehandling hänföras.

I Sverige uppger nio procent av arbetskraften att de blivit utsatta för mobbning, trakasserier eller andra kränkningar på jobbet, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. I en rapport från 2013 framgår att 11 000 arbetssjukdomar anmäldes till Försäkringskassan. I omkring 900 av fallen uppgavs kränkande särbehandling (kränkning, mobbning, trakasserier eller utfrysning) vara en orsakande faktor. 70 procent av anmälningarna kom från områden där man arbetar med människor som omsorg, sociala tjänster och hälso- och sjukvård. Siffrorna må ha några år på nacken, men inget talar för att problemet har försvunnit. Värst drabbade är självklart offren med det mänskliga lidande som är förenat med dessa problem, men alltjämt urholkas också en arbetsgivares attraktionskraft om negativa uppträdanden och beteenden förekommer på arbetsplatsen.

För Liberalerna är jämlikhet, jämställdhet och varje individs okränkbarhet alltid värt att kämpa för. Vi kommer driva på för att mobbningsproblematik synliggörs och för att minska mobbning och kränkningar inom de offentligas verksamheter. Det skulle inte bara ge ökad livskvalitet till flera utan även vara en viktig del i lösningen på att klara välfärdsutmaningen.

Johan Thorén (L)

Linköping