I november 2010, för snart tio år sedan, fick Försvarets materielverk (FMV) ett förnyat tillstånd att använda Vättern som skjutfält. Tyvärr vann tillståndet laga kraft utan att någon hann överklaga.
I tillståndet anges att så kallad brisant ammunition bara skulle utprovas i undantagsfall. Brisant ammunition är till exempel granater som exploderar under, på eller strax ovanför vattenytan. Men sedan december 2015 har FMV gång på gång provskjutit granater med artilleripjäsen Archer, rakt ut i Natura 2000-området Vättern och helt nära fiskeförbudsområdet Tängan, som i första hand ska skydda rödingens återväxt men även övriga fiskarters lek.
Archer-granaterna fungerar som splitterbomber. Granaterna exploderar med en kraft som får husgrunder att skaka milsvida omkring. Sprängkraften i en granat motsvarar 68 dynamitgubbar. Tryckvågen slår hårt mot vattenytan och skadar fisk, rom och yngel och andra livsformer i sjön. Granatsplittret faller ner på botten och skadar förutsättningarna för fiskens lek.
Aktion Rädda Vättern överklagade omedelbart granatbeskjutningen av känsliga områden i norra Vättern. På inrådan av Mark- och miljödomstolen i Vänersborg stoppade regeringen granatbeskjutningar i oktober 2016, men har ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut.
FMV fortsatte även i oktober 2017 att provspränga granater, denna gång utan att samråda med länsstyrelsen. Detta dokumenterades av TV4.
Aktion Rädda Vättern polisanmälde granatbeskjutningarna men åklagaren lade ner ärendet, då FMV:s tillstånd ansågs så oklart utformat att det inte höll för juridisk prövning. Aktion Rädda Vättern har sedan dess krävt omprövning av tillståndet, men länsstyrelsen vägrar ta upp frågan.
Den senaste tiden har FMV och Västra Götalands länsstyrelse övergått till muntliga överenskommelser per telefon om hur och när granaterna får sprängas i Vättern. Det omöjliggör för allmänheten att lämna synpunkter på granatbeskjutningen, trots att mark- och miljödomstolen har slagit fast att överenskommelserna mellan FMV och länsstyrelsen är beslut som ska kunna överklagas.
Just nu när naturens barnkammare myllrar av liv och ekosystemen är som känsligast planerar FMV, i samförstånd med länsstyrelsen, att i två omgångar fram till mitten av juni utsätta Vättern för kraftig artillerield. En tjänsteanteckning i länsstyrelsens diarium avslöjar att det kommer ”vid två separata tillfällen att skjutas med ytanslagsdetonerande ammunition till ett antal om upp till 30 st per tillfälle…”.
Granatbeskjutningen av Vättern är skandalös. Nonchalansen mot både rättsregler och miljöhänsyn är otrolig. Varken tillstånd eller kontroll fungerar när myndigheterna inte följer regelverket. Aktion Rädda Vättern uppmanar kommunledningar, politiska partier, miljöorganisationer och myndigheter som Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten att omedelbart agera för att få regeringen och Försvarsmakten att stoppa granatsprängningarna över sjön!
Elisabeth Lennartsson, ordförande Aktion Rädda Vättern