Statsbidragen är avgörande för bättre villkor

Debatt2022-09-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Problem på en annan nivå som lyfts" (7/9):

Sjöstrand fick tydligen kalla fötter efter vårt svar där vi påpekade att han helt glömt bort personalen. I stället kom ett svar fyllt av engagemang för personalens dåliga villkor. Det där går vi inte på Sjöstrand! Moderaterna har inte receptet på hur välfärden ska stärkas. Ni går till val på skattesänkningar på central nivå och vi vet att det leder till mindre pengar för staten att hjälpa kommuner och regioner att stärka välfärden. Statsbidragen är avgörande för att klara en högre bemanning, bättre arbetsvillkor och för att få fler att utbilda sig till vårdens bristyrken.

Han förlöjligar vårt initiativ om fria arbetsskor som om det vore vår enda satsning. Lite högre nivå på debatten kan vi väl ändå ha Sjöstrand! Läste du inte att vi vill öka bemanningen, satsa på högre löner, bättre arbetsvillkor och att personalen under arbetstid ska kunna utbilda sig till vårdens bristyrken som specialistsjuksköterska och barnmorska?

För att klara detta måste vi vara rädda om våra skattepengar. Vi socialdemokrater vill stoppa vinsterna i välfärden, fasa ut bemanningsföretagen och få så mycket som möjligt av vården att utföras i offentlig regi. Vård ska ges efter behov och inte efter betalningsförmåga.