Stärk samarbetet mellan larmoperatörer och blåljuspersonal

Regeringen behöver uppdatera lagstiftningen i kampen mot stöldligor – för en sommar utan stölder och inbrott, skriver debattören.

Grannsamverkan kan ändå aldrig ersätta en effektiv polismakt som har de rätta redskapen för att beivra brottsutvecklingen, skriver debattören.

Grannsamverkan kan ändå aldrig ersätta en effektiv polismakt som har de rätta redskapen för att beivra brottsutvecklingen, skriver debattören.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Debatt2024-07-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inbrott i förråd och källare samt bilstölder där bilar förs ut ur landet ligger på en rekordnivå för 2000-talet, enligt BRÅ. För den som planerar en semester i sommar på annan ort kan det därför känna sig oroligt att lämna sitt hus på nåder. 

Att bli berövad ägodelar från ens hem är en kränkning som rubbar den tillvaro som i grunden var en trygg plats. Inbrott och intrång i hem, de nu ökande inbrotten i källare och förråd, samt rekordstölderna av bilar som sedan skeppas ut ur landet förtjänar en bättre bekämpning.

I europeiska länder finns en rad teknologiska möjligheter som om de möjliggjordes i svensk lagstiftning skulle kunna effektivisera polisens arbete och göra tröskeln till våra hem större gentemot de som oinbjudet vill överträda den.

Under det seminarium om grannsamverkan och trygghet som Villaägarna arrangerade i Linköping i mitten av juni under Villaägarens dag medverkade representanter från Linköpingsbaserade Verisure. Inom larmbranschen kan företag som Verisure beroende på vilket land man verkar i, tillhandahålla polisen, brandkår och ambulans med bilder och videoklipp i samband med skarpa larm. Larmen kan också automatiskt nå behörig blåljuscentral efter att larmföretaget verifierat det som skarpt. Detta reducerar dels onödiga uttryckningar, men minskar även dagens responstid där en operatör idag behöver beskriva scenarion eller händelseförlopp för den uttryckande myndigheten. Att kunna dela bildmaterial direkt med blåljus tillåter polis och brandkår att snabbt kunna göra en bedömning av nödvändig åtgärd för situationen. Detta kan göras både innan och när de kommer till platsen för till exempel väpnade rån, inbrott och bränder.

För justitieminister Gunnar Strömmer såväl som för polis och rättsväsende behöver mycket energi och fokus läggas på den organiserade brottslighetens mest extrema manifestationer av sprängningar och skjutningar. Men inbrotten i förråd, där till exempel vinterdäck stjäls för att krängas till en hälare eller för export utomlands, bygger på en kriminell infrastruktur där gängkriminalitet i högsta grad är en aktör. Ny lagstiftning som möjliggör ett bättre samarbete mellan larmoperatörer och blåljuspersonal efter till exempel nederländsk förebild visar på lågt hängande frukter där politiken behöver gå framåt. 

Boende i villaområden kan påverka den egna fronten genom grannsamverkan, en empiriskt beprövad metod för att göra det svårare att begå brott i ett område. Vaksamma ögon och grannar som hjälper och ställer upp för varandra på det sätt som präglat villaägarrörelsen under alla år – det gör skillnad. Men olika former av grannsamverkan kan ändå aldrig ersätta en effektiv polismakt som har de rätta redskapen för att beivra brottsutvecklingen. Därför är det angeläget att vår lagstiftning kan hålla jämna steg med brottsligheten och uppdatera lagstiftningen utifrån ny teknik.