Det ska skapas extra vårdplatser och bemanningssjuksköterskor ska täcka sjuksköterskebristen. Var är alla sjuksköterskor? Finns det statistik på hur många som har övergett Region Östergötland de senaste åren? Det handlar inte bara om att sjuksköterskor behöver högre löner, hela organisationen är sjuk och behöver vård. Det är vårdplatsbrist och vården har förvandlats från att ta hand om patienter till att ständigt hantera logistiska problem. Att ständigt jaga platser tar tid och fokus från det som är det viktigaste – våra patienter.
Patienter som vårdas på sjukhus är i dag sjukare och högre krav ställs på personalen. Är vi underbemannade finns inte tiden vi önskar att finnas hos våra patienter och vi kan inte längre garantera patientsäkerheten. Att dagligen känna sig pressad och inte tillfredsställd i mötet med patienter gör att glädjen till slut försvinner.
Nya sjuksköterskor lär upp nya sjuksköterskor, vilket leder till att det inte blir någon stabil kompetens. Det saknas stöttning av erfarna sjuksköterskor till de nya, vilket i långa loppet leder till att de ser sig om efter jobb på andra håll.
Att bara höja lönen löser inte sjuksköterskebristen, men det får kanske dem som jobbar att stanna kvar och orka med den tunga belastningen som råder. När ska staten och sjukvårdsministern reagera och framför allt agera med bättre arbetsvillkor och bra mycket högre löner? Då kan det inte vara 1–2 procent utan tusenlappar.
Nu ska US ta in bemanningssjuksköterskor. De kostar tre gånger så mycket som en sjuksköterska, istället för att höja lönerna för oss som redan jobbar på US. Med höjda löner så försvinner inte våra sjuksköterskor till Norge för att arbeta där lönerna är bra mycket högre.
I vårt jobb blir man sönderstressad av den höga arbetsbelastningen och att det ständigt är överbelagt. Patienterna ska tas om hand om, det kvittar hur många överbeläggningar det är. Men för det så är det inte mer personal. Bara mer patienter. En sjuksköterska har inte heller mer än två händer fast man många gånger kan tro det. Ju fler patienter på avdelningen, desto mindre tid till varje patient. Rätt så logiskt. I slutändan blir det inte patientsäkert.
Behovet av sjukvård blir bara större och större. Vi blir äldre och allt sjukare, antalet demenssjuka ökar, vilket gör att behovet av vård och omsorg ökar. I vården arbetas det mycket skift. Det sliter på kroppen. Många jobbar tre skift. Att byta skiftperioder sliter mycket på kroppen. Dessutom ökar helgarbetet. I sjukvården finns inga röda dagar där man är ledig. Det är ständigt överbeläggningar på sjukhuset vilket bidrar till stress och dålig arbetsmiljö. Många sjuksköterskor lämnar vården på grund av att de inte orkar eller så går de ner i arbetstid för att orka.
Man flyr till Norge och Danmark i hopp om bättre arbetsvillkor och högre löner. Vi vill ha människovärdiga arbetsförhållanden och högre löner så man orkar gå till jobbet. Öka antalet vårdplatser så vi slipper detta ständiga med överbeläggningar. Då minskar stressen på personalen och patientsäkerheten ökar.
Mattias Ekeroth
sjuksköterska på kardiologen US Linköping