S:t Lars gymnasium – nedmontering av skolan 4.0

Då var det dags igen! Nedmontering av skolan 4.0. Som Liberal politiker kan man bara våndas när S+M-styrets nedmontering av skolan bara fortsätter, skriver Johan Thorén (L), Susanna Kellgren Lundberg (L) och Marie-Louise Hultman (L).

Det finns elever som inte klarar av att gå på en av våra stora kommunala skolor utan känner sig mer trygga på en mindre enhet. Nu tvingas dessa elever att välja en friskola, skriver Johan Thorén (L), Susanna Kellgren Lundberg (L) och Marie-Louise Hultman (L).

Det finns elever som inte klarar av att gå på en av våra stora kommunala skolor utan känner sig mer trygga på en mindre enhet. Nu tvingas dessa elever att välja en friskola, skriver Johan Thorén (L), Susanna Kellgren Lundberg (L) och Marie-Louise Hultman (L).

Foto: Jan Novotny

Debatt2024-09-10 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen kom beskedet att det Socialdemokratiska och Moderata styret i Linköping nu beslutat sig för att lägga ner ytterligare en skola. Denna gång handlar det om S:t Lars gymnasium, en gymnasieskola som kommunen tog över från Björkö Fria gymnasium 2020. 

I och med övertagandet kunde den kommunala gymnasieskolan bredda sitt utbud av estetiska programmet inriktning bild och form, något som saknades bland Linköpings kommunala gymnasieskolor. Den kommunala gymnasieskolan bestod vid tillfället av fem större enheter och saknade möjligheten att erbjuda kommunens elever en mindre enhet, vilket hade efterfrågats under en längre tid. En mycket viktig del i beslutet för oss liberaler handlade alltså om att kunna erbjuda gymnasieelever en mindre kommunal gymnasieskola. 

Vi liberaler som då hade ordförandeposten i bildningsnämnden såg detta som en stor vinst och ett mycket viktigt beslut för kommunen utifrån att den kommunala gymnasieskolan genom övertagandet kunde erbjuda en mindre enhet för de elever som känner sig otrygga på en stor skola, något som även dåvarande moderata ledamoten i nämnden, Linnéa Jägestedt, stod bakom. Det finns elever som inte klarar av att gå på en av våra stora kommunala skolor utan känner sig mer trygga på en mindre enhet. Nu tvingas dessa elever att välja en friskola. 

Anmärkningsvärt är att det socialdemokratiska skolkommunalrådet Elias Augirre som säger sig vara så emot friskolor står bakom ett sådant beslut och att den nuvarande moderata ordföranden i bildningsnämnden Linnéa Jägestedt som deltog i beslutet att ta över Björkö nu några år senare beslutar sig för att lägga ner skolan. Det visar på en bristande trovärdighet från Socialdemokraterna och en okunnighet och brist på skolerfarenhet hos den moderata ordföranden då skolutveckling kräver långsiktighet. Något som helt saknas här.

Vi har verkligen ingen förståelse alls för S+M-styrets beslut om nedläggning. Tillsammans säger ni att ni vill prioritera tryggheten. Det verkar som om skolan är undantagen er trygghetssatsning? I ert politiska program står att ni vill ge avtryck över tid. Vi lovar att det kommer ni att göra, men inte på något positivt sätt. 

Återigen. Framtiden börjar i skolan. Genom att satsa på skolan nu säkerställer vi en väl fungerande skola över tid. Nu är det hög tid för S+M-styret att prioritera skolan i Linköpings kommun.