Replik på "Mer buss duger inte för en ökad kollektivtrafik", 28/5
Den 10 juni fyllde Östgötapendeln 25 år. Det är ryggraden i regionens kollektivtrafiktrafiksystem och en framgångssaga som östgötarna tagit till sitt hjärta med drygt 4 miljoner resor varje år. 2019 var Östgötapendeln enligt Trafikverket Sveriges punktligaste pendeltågssystem, och är dessutom ett smidigt och hållbart alternativ till att åka bil. Idén till ett pendeltågssystem är genial och äras den som äras bör. Förutsättningarna är också ideala. Två av Sveriges större städer på 4 mils avstånd och Mjölby utefter södra stambanan samt Motala längs dubbelspåret till Hallsberg. Det ger ett resandeunderlag längs Östgötapendelns sträckning på cirka 200 000 invånare, exkluderat Linköping. Men det är också det som krävs, för tåg är dyrt och både drift och investeringar innebär stora kostnader för Region Östergötland. Östgötapendeln kostar cirka 260 miljoner kronor per år, men då får vi tillbaka hälften i biljettintäkter så varje resa kostar cirka 30 kronor i nettokostnad.
En utredning som gjorts visar att om man skulle satsa på ett pendeltågsupplägg mellan Linköping och Hultsfred respektive Linköping och Västervik, som skulle vara ett alternativ till den busstrafik som körs idag, så skulle det krävas cirka 3,2 miljoner resor årligen för att kunna jämföras med nettokostnaden för Östgötapendeln. Något motsvarande resandeunderlag finns inte tillnärmelsevis i Kustpilens sträckning på de aktuella sträckorna där det bor cirka 60 000 invånare, exkluderat Linköping. Till detta tillkommer upprustning av banan för att uppnå den kvalitet som krävs.
Spårtrafik är ett bra och hållbart sätt att resa, men är bara försvarbart där det finns goda förutsättningar med ett stort resandeunderlag så att man kan motivera dyra investeringar. Vi vill erbjuda invånarna i Östergötland den bästa möjliga kollektivtrafiken till en kostnad som är rimlig i förhållande till antalet resenärer. På så sätt tar vi ansvar för resenärernas behov och skattebetalarnas pengar.