Spara inte på våldsutsatta kvinnor

Ett av förslagen i Alliansens nya åtgärdsplan var att spara 1,5 miljoner på insatser för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Har Alliansen redan glömt debatten som följde efter de fem kvinnomorden för bara ett par månader sedan? skriver representanter från S.

Debatt 31 juli 2021 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Social- och omsorgsnämnden har under flera år redovisat ett ekonomiskt underskott, framför allt har kostnaderna för HVB-placeringar ökat. I juni 2020 tog Alliansen därför fram en åtgärdsplan för nämndens ekonomi. Vi socialdemokrater var kritiska till åtgärdsplanen eftersom den inte tog tag i problemets kärna, det vill säga HVB-placeringarnas kostnad, och för att nämndens område i dagens samhällsklimat behöver mer resurser - inte mindre. Istället siktade sig Alliansens åtgärdsplan in sig på stort och smått i nämndens alla verksamhet.

 

På senaste nämnden innan sommaren lade Alliansen fram en ny åtgärdsplan, eftersom den gamla inte har gett "tillräckliga ekonomiska effekter" - åtgärdsplanen hade helt enkelt inte givit tillräckliga besparingar. Ett av förslagen i nya åtgärdsplanen var att spara 1,5 miljoner på insatser för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Besparingen ska göras genom att "förhindra externa placeringar" och istället hitta "ett säkert skydd på hemmaplan". I klartext kommer detta innebära att färre kvinnor få möjlighet till ett skyddat boende. Att spara på de mest utsatta kvinnorna kan vi socialdemokrater aldrig acceptera. Har Alliansen redan glömt debatten som följde efter de fem kvinnomorden för bara ett par månader sedan? Kampen mot mäns våld mot kvinnor kräver mer resurser, så att samhället kan skydda och hjälpa kvinnorna. Vi får inte lämna dem i sticket!

 

Vi socialdemokrater säger nej till att spara på våldsutsatta kvinnor, och uppmanar Alliansen att dra tillbaka besparingen.

Ämnen du kan följa