Spara inte på de mest utsatta i samhället

Det är med sorg jag nu följer ännu en “besparing” som slår på de som redan ligger ner i vår kommun, skriver Maria Moraes (MP), kommunalråd.

Verksamheten Lotsen och Reaktiva ska läggas ner för att spara 4 miljoner kronor, enligt Socialdemokraterna och Moderaterna. Om man egentligen kommer “spara” dessa pengar tål att ifrågasättas, skriver debattören.

Verksamheten Lotsen och Reaktiva ska läggas ner för att spara 4 miljoner kronor, enligt Socialdemokraterna och Moderaterna. Om man egentligen kommer “spara” dessa pengar tål att ifrågasättas, skriver debattören.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2024-04-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antropologen Margaret Mead menar att det första tecknet på civilisation var när man vid utgrävningar hittade ett brutet ben som hade läkt. För det betydde att någon förband skadan, försåg den skadade med mat och skyddade den från fara. Jag kan inte annat än att hålla med om bilden av att ett civiliserat samhälle är ett samhälle som tar hand om de allra mest utsatta. Därför är det med sorg jag nu följer ännu en “besparing” som slår på de som redan ligger ner i vår kommun.

Verksamheten Lotsen och Reaktiva ska läggas ner för att spara 4 miljoner kronor, enligt Socialdemokraterna och Moderaterna. Om man egentligen kommer “spara” dessa pengar tål att ifrågasättas eftersom det handlar om en förebyggande insats som på många sätt minskar både sjukskrivningar och behov av boendestöd i hemmet. Men sker utgifterna i andra pengapåsar så som regionens, statens eller i en annan nämnd så verkar den här typen av nedläggningar kunna betraktas som besparingar, enligt styret.

Utanför stadshuset mötte jag och andra politiker i opposition en grupp representanter från Lotsen som lämnade in en namninsamling till oss. De letade efter hopp, frågade om vi tror att verksamheten går att rädda, om styret kan ändra sig. Det enda rätta i den situationen är såklart att inte ingjuta falskt hopp, så vi var ärliga med att situationen inte såg ljus ut. Tyvärr är deltagarna och personalen på Lotsen inte ensamma om sin frustration. Under den tid som Socialdemokraterna och Moderaterna styrt ihop så har man satt i system att ta bort verksamheter, som de menar att det inte är lagkrav på att en kommun ska ha. Det innebär i praktiken att avveckla det förebyggande arbetet och stödverksamhet för de allra mest utsatta.

Jag minns i början av mandatperioden när vi kämpade för att Skolfam skulle få bli kvar. Verksamheten som arbetade för att familjehemsplacerade barn skulle få likvärdiga chanser att lyckas i skolan som andra barn. Man menade att detta skulle ersättas med en billigare och mer effektiv verksamhet, något som ännu inte hänt. 

Färdtjänsten har varit en återkommande fråga. Där har S och M valt att höja priset för dem som är i behov av färdtjänst för att ta sig utanför hemmet. Vi föreslog att man kunde höja de rekordlåga felparkeringsavgifterna, men man valde ännu en gång att “spara in” genom att ta från de utsatta.

Att det sparas i tuffa ekonomiska tider är inga konstigheter. Men att man kontinuerligt menar att man sparar genom att dra ner på den verksamhet som finns för de utsatta är inte att bygga ett hållbart, civiliserat samhälle.

I ett mejl jag fick skriver en deltagare från Lotsen “Hejsan Maria, tror du inte att Socialdemokraterna vill hjälpa oss på Lotsen att rädda verksamheten?” Jag är lika uppgiven och ledsen som avsändaren av mejlet, men tyvärr inte längre chockad över den politik som vår gamla samarbetspartner Socialdemokraterna nu driver. För det är inte första gången denna mandatperiod och som det gamla ordspråket säger “När människor visar vem de är – tro dem”.