Solkraft kan bli en större del av Boxholm

En solkraftspark i Boxholm på gamla Åsbo deponi är ett givet val, skriver debattören.

En solkraftspark i Boxholm på gamla Åsbo deponi är ett givet val, skriver debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-12-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi befinner oss i en akut elkris i Sverige som driver på inflationen via absurda kostnader för el, transporter och allmän inflation. Varken privatpersoner eller företag klarar dessa priser i längden samtidigt som elektrifieringen kräver mer och mer el. 

En konkret åtgärd för att få ner energikostnaderna är att tillföra mer el. Det är enkel matematik. Här krävs att man hjälps åt och är lösningsfokuserad, något som är grundstommen i moderat politik. 

I Boxholm finns redan framstående företag inom solceller och stålproduktion, två förutsättningar för solceller. Vi har också flera resurskrävande industrier, lantbruk och ett mejeri med mera. I vår närheten finns också stora och starka energiföretag på lokal nivå i Östergötland och Småland. Det planeras även för flera solcellsparker i vår närhet. 

Det är just därför en solkraftspark i Boxholm på gamla Åsbo deponi är ett givet val. Förorenad mark blir park för energi och framtidstro. Det finns redan flera lyckade projekt med solceller på deponier. 

Vi tror på att Boxholm kan utvecklas, men för det krävs aktiva åtgärder för skapa förutsättningar för jobb, och utveckling. Solkraft är en del av framtiden liksom i Boxholm. 

Redan nu medan man söker lösningar för att sluttäcka deponin borde man tänka på dess morgondag, vår framtid och sträcka ut en hand för väcka intresse för denna lösning. Vem vet, vi kanske till och med kan få hjälp med finansiering för sluttäcka om mark för solpark finns att tillgå. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om