Under lovet ökar risken för att barn och unga som lever under hedersförtryck förs ut ur Sverige för att giftas bort eller könsstympas. Varje år saknas elever när skolan startar efter lovet. En orosanmälan kan vara räddningen.
Hedersrelaterat våld och förtryck inskränker friheten för upp till 240 000 barn och unga. Att bekämpa hedersförtrycket handlar om allas rätt till ett liv utan våld och förtryck, om rätten till att få delta i all skolundervisning och om att alla barn och unga ska skyddas från barn- och tvångsäktenskap, könsstympning och uppfostringsresor.
Varje människas frihet måste försvaras och kultur eller religion får aldrig rättfärdiga inskränkningar av en persons frihet.Vi kan aldrig acceptera ett samhälle där människor inte har samma rättigheter.
Enligt Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck fördes ett 40-tal barn utomlands av hedersrelaterade skäl under sommarmånaderna år 2020, en stor ökning jämfört med 2019. Mörkertalet tros vara stort.
Bakom varje siffra finns ett barn som berövas rätten till sin barndom och till sitt eget liv.
Inför sommarlovet kan vikten av att yrkesverksamma som kommer i kontakt med barn och unga reagerar och agerar om de misstänker att ett barn riskerar att föras bort ur landet inte nog understrykas.
Men vi kan alla göra skillnad. Som granne, kompis eller klasskompisens förälder har vi också ett ansvar att larma vid misstanke om att ett barn kan föras bort eller om ett barn saknas vid skolstart. En anmälan, oavsett vem den kommer från, kan i bästa fall vara räddningen från ett liv i ofrihet.
Om du misstänker att ett barn riskerar att föras bort ska du:
- Kontakta polisen vid omedelbar fara och risk för att barn eller ungdom är på väg att föras ut ur landet. Ring 112.
- Gör en orosanmälan till socialtjänsten om du misstänker att barn eller ungdom riskerar att utsättas. Anmäl så snabbt som möjligt för att hindra att barnet förs utomlands under till exempel sommarlovet.