I en debattartikel (14/7) presenterar Centern "vad man fått igenom" i kommunpolitiken i Linköping. Det rör sig enbart om tre utredningsuppdrag, inget som fått påverka styrets budget. Centern informerar inte om att partiet samtidigt röstat med S+M-styret i samtliga 11 avgörande omröstningar hittills under året. C har bland annat röstat mot oppositionens möjlighet till ökad kontroll, insyn och påverkan, mot egen politik om mer resurser till färdtjänsten och centern har till och med röstat mot centerns egen motion om att stoppa skolnedläggningarna. Ett agerande som är unikt i kommunens politiska historia.
Centern agerar som ett samarbetsparti. Genom alla voteringar i styrelsen och fullmäktige har det faktiska majoritetsförhållandet i kommunen blivit klarlagt.
Vi har ett S+M+C-styre där S+M sitter i kommunens regering och C utgör del av styrets parlamentariska underlag (jämför SD:s position i riksdagspolitiken). Detta förhållande var inte känt för övriga partier när viktiga uppdrag fördelades inom oppositionen i november förra året.
Det är i och för sig okej att ett parti väljer att vara ett samarbetsparti med styret. Men den rollen går inte att förena med att vara oppositionens företrädare i kommunstyrelsens presidium. Det framgår tydligt av kommunens reglemente.
Ett samarbetsparti i opposition kan enbart göra anspråk på en gruppledarpost. Gruppledare (halvtid) innebär kontakter och samordning inom ett parti. Kommunstyrelsens kommunalråd i opposition (heltid) ska löpande informera och samordna 6 partier i oppositionen, särskilt i frågor som rör kontroll, insyn och möjlighet att påverka den kommunala verksamheten. Den arbetsuppgiften fullgör inte Centern i dagsläget.
Vi menar att vi inte kan ha ett S+M+C-styre där dessa tre partier utgör såväl majoritet som ledande företrädare för oppositionen. Den ordningen hör inte hemma i en väl fungerande demokrati.