Små företag har en nyckelroll

Småföretagen, och företagarna som driver dem, är den svenska ekonomins tillväxtmotor, skriver Astrid Brissman, Företagarna i Linköping.

Företagarnas regelverk ska vara stödjande och inte hindrande, betonar skribenten.

Företagarnas regelverk ska vara stödjande och inte hindrande, betonar skribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2018-09-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 1990 har 4 av 5 nya jobb i Sverige skapats i företag med mindre än 50 anställda. I vår kommun, precis som i hela Sverige, är dessa företags betydelse än större. Vi vet att i vår kommun är det de mindre företagen som faktiskt står för den största sysselsättningsökningen netto – det vill säga i de andra sektorerna stora företag och offentlig sektor har antalet jobb totalt sett minskat.

Det är i företag med upp till 50 anställda som ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns. Hur det går för Sverige och för vår kommun avgörs alltså i hög grad av hur det går för dessa företag.

En del av de nya jobben i de mindre företagen beror på att tidigare offentlig verksamhet nu utförs av privata företag, oron för att begränsa den möjligheten är stor hos våra medlemmar. En annan del beror på att stora företag outsourcat verksamheter. Men dessa faktorer ändrar inte den viktigaste slutsatsen av var nya jobb skapas. De nya riktiga jobben skapas av företagsamma människor!

Att skapa goda villkor för företag att starta, expandera och anställa är alltså att ta ansvar för vår gemensamma framtid. Under de senaste decennierna har företagarklimatet förbättrats. Men, samtidigt har den internationella konkurrensen hårdnat.

Att skapa bra allmänna förutsättningar är det avgörande. Det måste löna sig att ta de risker och utmaningar som är förknippade med företagande. Regelverk och attityder ska vara stödjande – inte hindrande. Svenska små företag vill växa. Det anger omkring 80 procent av företagen. Här finns alltså en stor tillväxt- och jobbpotential – om rätt förutsättningar skapas. För samtidigt finns betydande tillväxthinder. Höga arbetsgivaravgifter, finansieringsproblem och trygghetssystem som inte passar företagare för att nämna några viktiga.

Alla vinner på framgångsrikt företagande och framgångsrika företagare. De riktiga, varaktiga jobben skapas av företagsamma människor som tar risker, som anställer och som via skattesedeln bidrar till det gemensamma. Småföretagen, och företagarna som driver dem, är den svenska ekonomins tillväxtmotor. Här finns den optimism, drivkraft och potential som för Sverige framåt. Ge småföretag rätt förutsättningar så kan vi tillsammans skapa tillväxt, välfärd och nya jobb!

Astrid Brissman

ordförande Företagarna i Linköping