Svar på artikeln ”Skralt engagemang för svenskproducerade livsmedel” (29/5):
Per Lindblad, vd Landshypotek Bank, och Johan von Kantzow, ordförande, Landshypotek Östgöta, skriver att politikers och tjänstemäns intresse för svensk, regionalt och lokalt producerat mat är skralt. Detta baserar de på en enkät där 100 större lantbrukare från hela Sverige har fått svara på frågor om hur de ”upplever” och ”tycker” att intresset för deras produkter är. Vi vill påstå att slutsatserna som dras inte är giltiga för Linköping.
Det är bra att frågan om lokalt producerat mat lyfts. Coronapandemin har tydliggjort att krisberedskap är viktigt även i fredstid, och att livsmedelsförsörjning är en viktig del av krisberedskapen. I Linköping finns sedan långt tillbaka ett stort intresse för lokal och regional mat, och för frågan om denna inom offentliga verksamheter. I dagsläget är 38 procent av den maten som serveras i Linköpings skolor närproducerad, utifrån den regionala livsmedelsstrategins definition, och 86 procent av de animaliska produkterna är svenska. Det offentliga står för cirka 4 procent av all livsmedelskonsumtion, men är likafullt en viktig aktör.
En tvärpolitisk arbetsgrupp har sedan cirka ett år tillbaka arbetat med uppdragsbeskrivning för skolmaten i våra kommunala skolor. Det finns en stark politisk enighet om att maten i så stor grad som möjligt ska vara producerat lokalt, regionalt, eller i Sverige. Redan tidigare har det funnits skrivningar om att maten ska vara så närproducerad som möjligt, men här har nuvarande referensgrupp lyft frågan än mer och stärkt kvalitetskraven.
Från tjänstemännens och upphandlingskontorets sida är det helt klart att lagen om offentlig upphandling (LOU) är en utmaning. Erfarenhetsutbyte mellan olika offentliga aktörer och tjänstemän, med stort engagemang i frågan, gör att det i dag finns en stor erfarenhetsbank att ta hjälp av. Att ange en avståndsbegränsning för livsmedel i upphandlingar strider mot likabehandlingsprincipen och det gäller därför att hitta andra vägar för att främja svenskt och lokalproducerat. Det är tydligt att mycket måste göras i frågan om en moderniserad LOU, vilket vi politiker lyfter med våra EU-parlamentariker.
Lindblad och Kantzow framhåller att åtta av tio lantbrukare vill att politiken ska göra mer, men i enkäten som de hänvisar till svarar även lika stor andel ja på frågan ”Tycker du att du och dina kollegor inom lantbruket själva kan jobba mer med att främja era egna produkter på marknaden?”
Vi som är politiskt engagerade i denna frågan i Linköping upplever ett starkt engagemang och ett gott samarbete med våra tjänstemän. Frågan om lokal och regionalt producerad mat är viktig och behöver belysas från olika vinklar. Vi är många som behöver göra mer, men i Linköping är vi på god väg.