Slopa det orättvisa karensavdraget

Det är fult att vara sjuk. Karensavdraget är en produkt av det resonemanget.

Debatt 11 maj 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under pandemin blev det tydligt att vi har två typer av arbetstagare i Sverige. De som kan jobba hemifrån och de som inte kan det. Det blev också tydligt att många av de som inte kan jobba hemifrån inte heller har råd att vara sjuka.

Arbetaryrken är ofta av praktisk karaktär och innebär i stor utsträckning en nära kontakt med andra människor. Det innebär i sig en större risk för att bli sjuk. Inom omsorg så är det snarare regel än undantag att man blir sjuk på jobbet. Även arbete inom handeln eller andra serviceyrken innebär en förhöjd risk att smittas på jobbet. Att arbeta inom vissa yrken, som inte går att utföra hemifrån, betyder således en större risk för att bli sjuk. Man blir sjuk på eller av jobbet och får betala för det.

Karensavdraget, som tidigare hette karensdag, innebär ett avdrag på den sjuklön du får när du är sjuk. Det kostar pengar att vara sjuk. Har man däremot möjligheten att jobba hemifrån så kan man i praktiken strunta i att sjukskriva sig och därmed slippa karensavdraget och sjuklön. Det finns med andra ord en inbyggd orättvisa här. Du har ena gruppen som kan välja, medan den andra gruppen inte kan det.

 

Man ska självklart inte jobba om man är sjuk även om man kan. Ställer du frågan: ska man jobba om man är sjuk? Så svarar förmodligen de flesta nej. Ändå väljer många att göra just det. Varför? Karensavdraget är en anledning.

Näringslivet och politiska beslut från höger har skapat en typ av arbetsmarknad där många tvingas jobba under otrygga och osäkra anställningsförhållanden. Låga kontrakt, timanställningar, låga löner, underbemanning, allt i en negativ spiral, där arbetstagarna alltid får jaga mer timmar för att få ekonomin att gå ihop. Där minsta frånvaro med det ekonomiska bortfall det betyder kan vara skillnaden mellan att klara av att betala hyran eller inte. Därför väljer många att gå till jobbet fast dom är sjuka. De har helt enkelt inte råd att vara hemma.

Om pandemin har lärt oss något så är det vikten av att faktiskt inte jobba när man är sjuk. Det blir bättre för alla. Att vara sjuk är en naturlig del av livet och inte något som borde bestraffas med ekonomiska sanktioner. Att arbeta för en minskad sjukfrånvaro är viktigt men det är minst lika viktigt att arbeta för en minskad sjuknärvaro.

Det är dags att vi gör om och gör rätt. Slopa det orättvisa karensavdraget nu.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa