Släng alla osthyvlar i Kinda

Debatt2022-08-01 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid senaste ordinarie kommunfullmäktige i Kinda fastslogs den budget för 2023-2026 som M, L och C föreslagit. I den har man lagt generella besparingar på 50 miljoner inom vård, omsorg och skola. Givetvis undrade LPo hur Samverkan Kinda har tänkt kring detta eftersom vi idag har en äldreomsorg som går på knäna och en slimmad skolverksamhet där det mesta är lagstadgad verksamhet. Det svar Christer Segersteen gav var att det handlade om effektiviseringar och ständiga förbättringar. I vanlig ordning var det rent struntprat eftersom de i sin budget lagt generella besparingar som innebär att man får kapa i verksamheterna för att klara ekonomin. 

Effekterna av samverkanspartiernas ”effektiviseringar” börjar nu synas. Förvaltningen inom bildning har tagit fram osthyveln och börjat skära i sin verksamhet. Först ut är förskolorna. Personal på flera förskolor har underrättats om att de måste gå ner i tid för att bildningsnämndens budget ska klaras. 

På en förskola i Kinda idag finns i snitt en personal på tio 3-5 åringar och en personal på fem 1-3 åringar. Personalen går på knäna och har extremt svårt med vikarier. Till hösten måste personalen gå ner i tid på grund av ”effektiviseringar”, men barnantalet kvarstår. Hur har Kindas moderater, centerpartister och liberaler tänkt sig att personalen ska klara den pedagogiska delen och upprätthålla säkerheten hos barnen? 

På samma sätt kommer äldreomsorgen att tvingas till anpassningar och nedskärningar när äldreomsorgen ska anpassas till Samverkans budget. Vi i Landsbygdspartiet oberoende har lagt en ansvarsfull budget med mer pengar till äldreomsorg och bildningsverksamhet. Vi vill öka lärartätheten och ge mer tid för omsorgspersonal till kvalitativ verksamhet i omsorgen och vi har insett att dit når vi inte genom att använda osthyvel.