Skydda det svenska alkoholmonopolet

Skadorna av alkohol blir mindre om tillgången till alkohol begränsas och om den säljs utan vinstintresse, skriver debattören.

Alkohol har många baksidor som drabbar både den som dricker för mycket och dess familj, skriver debattören.

Alkohol har många baksidor som drabbar både den som dricker för mycket och dess familj, skriver debattören.

Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Debatt2023-07-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det svenska alkoholmonopolet är en viktig del i den svenska alkoholpolitiken. En politik som sätter människan främst. För även om många tycker att det är gott och trevligt med ett glas, har alkoholen också många baksidor. De drabbar både den som dricker för mycket, men också dess familj, inte minst barnen. Det är därför vi vill att alkoholkonsumtionen begränsas och att vi har en ansvarsfull alkoholpolitik. 

Systembolaget är nämligen inte vilken butik som helst, eftersom de inte säljer vilken vara som helst. Systembolaget har stängt lite oftare än andra, är noggranna med ålderskontroller, informerar om risker och har inte några extrapriser. Anledningen till att vi vill begränsa tillgången till alkohol är för att vi mår bättre av det. Folkhälsan blir bättre. 

Vi vet att skadorna av alkohol blir mindre om tillgången till alkohol begränsas och om den säljs utan vinstintresse. 

I fredags kom en ny dom som gör det möjligt för privata bolag att sälja alkohol i Sverige genom e-handel. Det, tillsammans med förslaget om gårdsförsäljning, kan utmana Systembolagets monopol på alkoholförsäljning i Sverige. 

Correns ledare den 8:e juli säger att det är något eftersträvansvärt att det svenska alkoholmonopolet skulle upphöra. Av två anledningar tydligen – att det skulle göra Sverige lite mer europeiskt och lite mer liberalistiskt. Väldigt svag argumentation för att förstöra en väl fungerande alkoholpolitik.

Istället borde lagen ses över och ändras så att vinbolagen utestängs från den svenska marknaden och gårdsförsäljning inte tillåtas om det hotar det svenska systemet.

Skydda Systembolaget för att de säljer med ansvar. För att de ger oss bra service. Eller som några vinproducenter i Spanien sa: ”Ni i Sverige har tur som har Systembolaget. Bättre och kunnigare finns inte. Ni får det bästa utbudet, till bra priser men med ansvar. Kan det bli bättre?”