I Linköping är över alla partigränser överens om att kommunen ska bli klimatneutral 2025.
För att nå detta mål har vi hittills i brett samförstånd försökt att tillsammans med kommuninvånare och företag jobba klimatsmart inom alla områden. Vi har genom regelverk, investeringar och energieffektivisering arbetat för att klara detta på smartast möjliga sätt. Smartare energianvändning, miljövänlig energiproduktion, satsningar för ökad cykling och kollektivtrafik, klimatsmart samhällsplanering etcetera.
En bärande tanke har varit att kommunen ska ge förutsättningarna för alla att vara klimatsmarta. Det är vi alla tillsammans som skapar det klimatneutrala samhället.
Nu har man genom definitionen av klimatneutralitet tyvärr hamnat snett. Nu måste kommunen själv äga energiproduktion för att den ska anses påverka klimatmålet. Det är alltså det kommunala ägande som blir viktigt och inte att jobba för mer koldioxidfri energiproduktion. Detta har jag framfört vid flera tillfällen, men nu vill MP ha en klimatsymbol.
De 22 vindkraftverk som tack vare Tekniska verkens arbete nu byggt i landet och till över 80 procent finansieras av andra företag och privatpersoner räknas alltså bara in till den del som kommunen äger, trots att dessa aldrig kommit till utan Tekniska verkens agerande. Däremot räknas det om vi köper redan existerande elproduktionsanläggningar, trots att detta i praktiken inte alls påverkar klimatet. Med denna definition av klimatmålet, skulle kommunen lätt klara målet om vi köper in någon eller några av Vattenfalls stora kraftstationer i Norrland, men det skulle inte påverka den globala miljön det minsta.
Nu vill därför MP att kommunen ska satsa hundratals miljoner av kommuninvånarnas skattepengar på att köpa in vindkraftverk, som ju för närvarande på grund av det låga elpriset är mycket olönsamma. Bara 2015 tvingas nu de som äger vindkraft i Sverige ta nerskrivningsförluster på hundratals miljoner. På sikt kan det bli frågan om flera tusen miljoner av våra skattepengar som ska läggas på köp av vindkraft enligt MP. Detta är ren socialisering av energisektorn helt enligt kommunistisk planekonomimodell. Och med tanke på att köpen inte kopplas till att bygga nya anläggningar finns ingen garanti för att klimatet påverkas det minsta.
Skulle samma principer användas inom bostadssektorn skulle bostäder i Linköping bara räknas om de ägdes av Stångåstaden.
Det är dags för en brett sammansatt energikommission i Linköping som tillsammans tar fram en plan för en klimatsmart politik för hela kommunen.
Klimatpopulismen måste ersättas av ett klimatsmart Linköping.
Gösta Gustavsson (C)
vice ordförande i Tekniska verken
ledamot i styrelsen för Svensk Fjärrvärme