Skötseln av skyddad natur är god i Östergötland

Skyddad natur innebär att värdefull natur bevaras och görs tillgänglig för upplevelser i natur- och kulturlandskap – nu och i framtiden.

Det är lika viktigt att sköta våra skyddade naturområden som det är att fortsätta skydda hotade naturmiljöer, skriver debattörerna.

Det är lika viktigt att sköta våra skyddade naturområden som det är att fortsätta skydda hotade naturmiljöer, skriver debattörerna.

Foto: Hans E Ericson

Debatt2021-10-01 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren ”Sverige bör ta bättre hand om sina naturreservat” (15/9):

Vi anser att skötseln av skyddad natur i det stora hela håller en god kvalitet. Det är lika viktigt att sköta våra skyddade naturområden som det är att fortsätta skydda hotade naturmiljöer. I Sverige har vi flera naturmiljöer, såsom opåverkade fjällskogar, ekmiljöer och värdefulla våtmarker, som vi har ett internationellt ansvar att bevara för framtiden. Enligt ett globalt mål i konventionen för biologisk mångfald skulle 17 procent av landytan haft ett ekologiskt representativt skydd till år 2020. Östergötland har långt kvar innan vi når det målet. I Östergötland är 2 procent av landarealen skyddad som naturreservat. 

Vi myndigheter upplever inte den starka konflikt mellan naturvårdare och markägare vid bildande eller skötsel av reservat som ofta lyfts fram i media. När det handlar om skötsel av reservaten är markägarna oumbärliga. Ofta är de både våra entreprenörer och samtalspartners och konflikter är ovanliga. Skyddet av nya områden grundar sig på avtal mellan parterna och det är endast i några få fall om året i landet som länsstyrelse och markägare inte är överens innan beslut. Allt oftare är det markägare som själva föreslår att områdena ska skyddas.

De senaste åren har vi fått en stor budgetökning för att betala ersättning till markägare när vi skapar nya reservat. Över tid ser vi att medlen för skötsel av reservat behöver vara i långsiktig balans med den totala mängden skyddade områden för att både nå syftet med reservaten och behålla dem attraktiva för besökare. I Östergötland används cirka 20 miljoner kronor årligen för olika former av skötsel. Det är tjänster och produkter som till största delen köps in av små lokala företag och enskilda lantbrukare. Sammantaget handlar det om ungefär 300 olika företag per år som bidrar till att sköta länets skyddade områden. 

Östergötlands och landets naturreservat är till både för de värden som finns på platsen och för alla oss som vill njuta av naturen. En del reservat behöver mer aktiv skötsel för att behålla och utveckla de skyddsvärda naturvärdena medan andra syftar till att återskapa ett naturligt tillstånd utan störningar från mänsklig aktivitet. Därför är det stor skillnad i behov av skötselåtgärder. Att tillgängliggöra reservaten är också en del av skötseln. Parkeringsplatser, informationsmaterial, leder och grillplatser är exempel på anordningar som gör att allmänheten kan ha ett aktivt friluftsliv i och omkring våra reservat.

Senaste årens stora angrepp av granbarkborrar har drabbat produktionsskogar i stor omfattning och även flera naturreservat med äldre granskog i Östergötland. Efter inventeringar i reservaten görs bedömning om var och hur stora åtgärder som bör göras för att minska/hämma granbarkborrarnas skador kopplat till naturvärden i reservaten. Ibland ser vi att vissa skötselplaner begränsar vad vi kan göra i skötseln av reservat för att inte naturvärdena ska skadas. Därför arbetar länsstyrelsen med att uppdatera skötselplaner och föreskrifter för att vid behov kunna vidta åtgärder för att minska konsekvensen av stora störningar som kan hota de skyddsvärda naturvärdena i reservaten. Ifjol genomförde Länsstyrelsen Östergötland åtgärder mot granbarkborrar i ett 20-tal naturreservat.

Vår samlade bild är alltså att både långsiktigt skydd och aktiv skötsel av värdefull natur är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden och möta det stora intresset hos alltfler människor att få berikande naturupplevelser.