Skåne framstår återigen som bäst i klassen

Utan att kunna påvisa orsak och verkan av olika åtgärder så vill vi belysa ett par ganska viktiga skillnader i regionernas sätt att bemöta coronakrisen, skriver Lennart Asplund och Håkan Krevers.

Varför är Skåne mindre drabbat än Östergötland? undrar debattörerna.

Varför är Skåne mindre drabbat än Östergötland? undrar debattörerna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2020-05-20 08:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fokus är på våra myndigheter i coronatider men kan våra regioners hantering av frågan förklara en del av skillnaderna i smittspridning mellan olika regioner – varför är Skåne mindre drabbat än Östergötland? Har region Skåne givet sina kommuner ett bättre stöd?

Från Fjärde Tankesmedjans sida så har vi bevakat hur den regionala utvecklingen i Östergötland står sig i förhållande till andra storstadsregioner. Vi har framhållit Skåne som ett gott exempel där alla kommuner, även de små, växer med goda tal, till skillnad från situationen i Östergötland. Ett medel för detta är utbyggnaden av tåginfrastruktur som gör det möjligt att bosätta sig utanför de stora städerna och ändå nå dessa snabbt och enkelt.

Vi riktar nu åter blickarna mot Skåne och undrar – varför är Skåne betydligt mindre drabbat av corona än Östergötland?  Trots att befolkningsunderlaget är cirka 3 gånger större i Skåne så är utvecklingen hitintills sämre i Östergötland än i Skåne. Här kan självklart närheten till Stockholm, som annars framhålls som en framgångsfaktor, vara en del av förklaringen och på sikt så kommer skillnaderna som här lyfts fram att utjämnas. Vem vet?

Men, vi kan inte helt utesluta att en del av skillnaden faktiskt ligger i att regionerna driver sina frågor på olika sätt och att Skåne varit mer framgångsrika i sin planering för att minska spridningen. Utan att kunna påvisa orsak och verkan av olika åtgärder så vill vi ändå belysa ett par ganska viktiga skillnader i regionernas sätt att bemöta krisen.

I Östergötland är sjukvården huvudsakligen i fokus – på pressträffarna syns vår smittskyddsläkare och ansvarig för sjukvårdens krisplanering. I Skåne är pressträffarna bemannade med regionens högsta tjänsteman, regiondirektören, sjukvårdens högsta tjänsteman, hälsovårdsdirektören, kollektivtrafikens högsta ansvariga tjänsteman och naturligtvis också regionens smittskyddsläkare. Och alla verkar ha något att tillföra i hur arbetet med att förhindra smittspridning bedrivs i regionen. En gemensam regional plan kan kanske göra mer nytta om man samverkar i framtagande och genomförande? Frågan blir då – gör Skåne något som inte sker i Östergötland? Ja, vi tror det och lyfter här fram ett par exempel.

I Skåne finns virusbussar som alla kommuner och äldreboenden kan avropa vid misstanke om förekomst av smitta – bussen rycker ut och testar personen som vid positivt utfall isoleras och hanteras separat från övriga brukare av personal som enbart ägnar sig åt dessa patienter. 

I Skåne är testningen av personal inom äldreomsorgen påbörjad i alla kommuner från vecka 20 – efter en test i Kristianstad så kommer nu alla kommuner att testa sin personal inom såväl privat som av kommundriven äldrevård. Syfte att säkra att ingen smitta sprids av personalen. 

I Skåne följs noga om tågen blir fulla i rusningstid och extra tåg sätts in vid behov. Man utvecklar dessutom en app så att pendlare kan följa hur många personer det finns på ett enskilt tåg så att man själv ges möjlighet att planera om sin resa.

Kanske har Skåne haft mer tid att förbereda sig, men vi undrar hur den regionala dimensionen och det regionala ansvarstagandet leder till verkstad i Östergötland? Vi har stor respekt för arbetet som bedrivs inom sjukvården i Östergötland men vi undrar om det sitter någon vid rodret som samordnar arbetet på den regionala nivån över kommungränser och privat och offentlig verksamhet för att framförallt skydda våra äldre. 

Skåne verkar återigen framstå som bäst i klassen värda att följa! Vi får känslan att Region Östergötland fortfarande fungerar som ett landsting där enbart sjukvården prioriteras – tyvärr, en återkommande kritik från vår sida.

För Fjärde Tankesmedjan
Lennart Asplund
Håkan Krevers