Sjukvårdskrisen: När kommer pengarna Kristersson?

Många patienter är oroliga för hur regionens stora underskott kommer att påverka deras vård och inom personalen råder minst lika stor oro när det M, KD, L och SD-ledda styret i regionen nu flaggar för personalnedskärningar, skriver debattörerna.

Ulf Kristersson behöver tala klarspråk nu. Hur mycket pengar kommer till regionerna? Och hur ska statsministern säkerställa att ingen vårdpersonal sägs upp, skriver debattörerna.

Ulf Kristersson behöver tala klarspråk nu. Hur mycket pengar kommer till regionerna? Och hur ska statsministern säkerställa att ingen vårdpersonal sägs upp, skriver debattörerna.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Debatt2024-02-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige befinner sig mitt i en nationell sjukvårdskris och Region Östergötland är inget undantag. Av Sveriges regioners totala beräknade underskott på 24 miljarder kronor står Östergötland för 1,7 miljarder. Regionens M, L, KD och SD-ledda styre genomför nu omfattande besparingsåtgärder och har meddelat att ett omfattande varsel med största sannolikhet kommer att läggas inom kort. 

För den som minns de löften som gavs under pandemiårens inledning framstår detta som ytterst anmärkningsvärt. Då var alla partier överens om att den svenska sjukvården behövde en kraftig upprustning, ett arbete som påbörjades av den dåvarande S-ledda regeringen. Kritiken från höger var då att det gjordes alldeles för lite. Moderaterna och Sverigedemokraterna lovade gång på gång att de, om de fick styra Sverige, verkligen skulle satsa på sjukvården. Ett löfte som de, fram till nyligen, tycks ha glömt bort.

Sanningen är att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson gjort ytterst lite för att förbättra situationen i sjukvården, som av många bedöms som den tuffaste sedan 90-talskrisen, detta trots att flera ledande borgerliga regionpolitiker, precis som vi socialdemokrater, vid ett flertal tillfällen påtalat vikten av att staten tar sitt ansvar.

Den 10 februari gav dock statsministern en glimt av hopp när han i TV4 lovade att han, tillsammans med Sverigedemokraterna och övriga samarbetspartier, skulle lägga en budget som förhindrar uppsägningar av personal inom sjukvården.

Detta är välkomna nyheter, men det räcker inte med löften. Personalen i sjukvården är orolig och fackliga förhandlingar pågår. Ulf Kristersson behöver tala klarspråk nu. Hur mycket pengar kommer till regionerna? När kommer de? Och hur ska statsministern säkerställa att ingen vårdpersonal sägs upp?

Många patienter är oroliga för hur regionens stora underskott kommer att påverka deras vård och inom personalen råder minst lika stor oro när det M, KD, L och SD-ledda styret i regionen nu flaggar för personalnedskärningar, trots Kristerssons löfte om att inga sådana kommer att behöva ske.

Det här är inte läget för nya löftesbrott från statsministern och hans regering. Moderaterna och Sverigedemokraterna har lovat att satsa på sjukvården, och Kristersson har lovat att ingen vårdpersonal ska behöva sägas upp. Nu är det dags att leverera!