SjukvÄrden mÄste klara av att möta den psykiska ohÀlsan

Vi ser att det Àr i vardagen, i skolan, i hemmet och pÄ fritiden som frÀmjande insatser Àr mest effektiva. Fler yrkesgrupper ska fortbildas för att kunna ge första linjens samtalsstöd vid psykisk ohÀlsa, skriver debattörerna.

Ett förstĂ€rkt omhĂ€ndertagande för barn och ungdomar med psykisk ohĂ€lsa ska fortsatt utvecklas med konceptet ”En vĂ€g in” till ungdomshĂ€lsa eller barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, skriver debattörerna.

Ett förstĂ€rkt omhĂ€ndertagande för barn och ungdomar med psykisk ohĂ€lsa ska fortsatt utvecklas med konceptet ”En vĂ€g in” till ungdomshĂ€lsa eller barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, skriver debattörerna.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2023-10-14 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Sverige har en hög andel av befolkningen rapporterat psykiska besvÀr och det finns stora ojÀmlikheter i alla aspekter av psykisk hÀlsa. Det finns bland annat skillnader utifrÄn Älder, kön och socioekonomi. Antalet sjÀlvmord, inte minst bland unga vuxna, och det stigma som Àr kopplat till psykisk ohÀlsa Àr andra utmaningar.

Region Östergötland som ansvarar för mycket av östgötarnas hĂ€lso- och sjukvĂ„rd har en viktig roll i att stödja det frĂ€mjande och förebyggande arbetet inom psykisk hĂ€lsa och suicidprevention. Omkring 1500 personer begĂ„r sjĂ€lvmord i Sverige varje Ă„r. Det Ă€r fyra personer om dagen. Bland unga mellan 15 och 24 Ă„r Ă€r sjĂ€lvmord den vanligaste dödsorsaken.

Vi ser att det Ă€r i vardagen, i skolan, i hemmet och pĂ„ fritiden som frĂ€mjande insatser Ă€r mest effektiva. Fler yrkesgrupper ska fortbildas för att kunna ge första linjens samtalsstöd vid psykisk ohĂ€lsa. Ett förstĂ€rkt omhĂ€ndertagande för barn och ungdomar med psykisk ohĂ€lsa ska fortsatt utvecklas med konceptet ”En vĂ€g in” till ungdomshĂ€lsa eller barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. 

Anpassningar i vardagen har en stor betydelse för att klara skolan bra och hÀr behöver regionens expertis stÀllas till förfogande till skolorna. NÀr specialistvÄrd behövs ska BUP ha kapacitet. Centerpartiet vill öka insatserna för att korta kötiderna dit. Mobila team med psykiatrisk kompetens ska ocksÄ finnas oavsett var i lÀnet man bor. Vi ser ocksÄ nyttan av att möjliggöra sjÀlvvald inlÀggning i hela lÀnet. VÄrdval för samtalsbehandling ska ocksÄ genomföras.

Med den utbredda psykiska ohĂ€lsan som finns bland vĂ„ra barn och unga, ser vi det som nödvĂ€ndigt att ha en fungerande samverkan mellan elevhĂ€lsan i skolan, ungdomshĂ€lsan och barn-och ungdomspsykiatrin. Även civilsamhĂ€llet har en viktig roll hĂ€r. Centerpartiet vill samtidigt göra det enklare att fĂ„ hjĂ€lp i skolan genom elevhĂ€lsan. Vi tycker att elevhĂ€lsan ska byggas ut med fler kompetenser och vara tillgĂ€nglig digitalt som ett komplement till den fysiska nĂ€rvaron i skolan. Elever ska inte behöva vĂ€nta för att kunna söka hjĂ€lp.

Avslutningsvis, vill Centerpartiet att hÀlso- och sjukvÄrden i sin helhet ska rustas för att klara av att möta den psykiska ohÀlsan bland lÀnets invÄnare. Utöver mer resurser till primÀrvÄrden, dÀr vÄrdcentraler och digitala vÄrden utgör basen, vill vi att alla lÀnets vÄrdcentraler ska ha kompetens för att möta psykisk ohÀlsa. Det betyder ocksÄ att bÄde elevhÀlsan och vÄrden behöver fÄ kompetensen och verktygen som behövs för att bÀttre möta psykisk ohÀlsa och oftare upptÀcka sjÀlvmordsrisker och dÀrmed förebygga sjÀlvmord.

Ungdomarna Àr vÄr framtid! LÄt oss jobba för att sÀkra deras psykiska hÀlsa.