Sjukhusorganisation i egen regi rätt väg

Landstinget måste ta ett långsiktigt ansvar för Lasarettet i Motala. Det anser de tre socialdemokratiska landstingsledamöterna Mats Johansson, Christoffer Bernsköld och Torbjörn Holmqvist.

Foto: Anders Törnström

Debatt2014-07-24 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Jareblad, Jernberger och Fransson (FP), 16/7.

Nej, det är inte en socialdemokratisk hälso- och sjukvårdspolitik som hotar den långsiktiga kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården i Östergötland. Folkpartiet behöver i stället självkritiskt granska sin egen förda politik. Under åtta år har Folkpartiet styrt landstinget och även haft det övergripande ansvaret för personalpolitiken. En period där medarbetare vittnar om stress och för lite tid för återhämtning. En period som har inneburit ökade kostnader för bemanningsföretag samt överbeläggningar och stängda vårdplatser på grund av personalbrist.

Till skillnad mot Folkpartiet har vi socialdemokrater presenterat en budget som rustar hälso- och sjukvården för framtidens utmaningar. Folkpartiet nämner inte med ett ord att Aleris inte fullföljde ingånget avtal kring mödravården då man misslyckades med att säkra läkarkompetensen. Var fanns företrädarna för Folkpartiet i den debatten? Eller ska vinstdrivande bolag bara kunna fly sitt ansvar utan konsekvenser?

Folkpartiet tycks även ”glömma bort” att vi socialdemokrater var emot upphandlingen av sjukhusverksamheten vid Lasarettet i Motala redan när den gjordes första gången, och riskkapitalbolaget Proxima vann. Efter IVO:s rapport om akutverksamheten vid Lasarettet i Motala och den massiva kritik som där riktades mot landstingets politiska ledning är vi socialdemokrater tydliga med att vi anser att landstinget ska ta ett långsiktigt ansvar för Lasarettet i Motala.

Sanningen är ju dessutom den att Folkpartiet, som vill konkurrensupphandla verksamheten vid Lasarettet i Motala, inte kan garantera någon utförare någon given fortsättning nu när nuvarande avtal snart löper ut. Vi är övertygade om att vårt förslag om en sammanhållen sjukhusorganisation i egen regi är rätt väg att gå. På så sätt skapar vi förutsättningar för att Lasarettet i Motala kan utvecklas långsiktigt.