SD:s budget ett dråpslag för välfärden

Om SD får råda väntar kärva tider för kommuner och landsting, skriver LO som granskat partiets budget.

Om SD får råda väntar kärva tider för kommuner och landsting, skriver LO som granskat partiets budget.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2018-09-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna är ett parti på yttersta högerkanten. Vi vet redan att de vill lagstifta om sänkta löner, att de vill luckra upp LAS och göra oss provanställda livet ut. En granskning av SD:s valmanifest och budget visar än en gång att det är ett högerparti vars politik går ut på att gynna höginkomsttagare.

LO:s ekonomer har studerat Sverigedemokraternas valmanifest och budget i detalj. Där finns besparingar, och där finns satsningar. Det som är slående är hur stora summor Sverigedemokraterna planerar att skära bort från kommuner och landsting. Alltså de delar av samhället som står för vår välfärd: som skolan, vården och omsorgen om våra barn och äldre.

När man tittar på Sverigedemokraternas budget för 2020 och jämför skattesänkningar och satsningar så blir det ett minusresultat på 19,5 miljarder kronor. Det motsvarar 25 000 färre tjänster i kommuner och landsting. I stället för att använda pengarna till att anställa fler undersköterskor, läkare och lärare prioriterar SD att sänka skatten för de rikaste.

När vi slår ut denna stora nedskärning över landets län, så ser vi att Östergötlands län skulle drabbas av en nedskärning på 884 miljoner kronor. Det motsvarar 1 141 tjänster. Lärare, barnskötare, sjuksköterskor, undersköterskor och alla andra som jobbar i skolan, vården eller omsorgen.

Socialdemokraterna går den motsatta vägen. De har valt att prioritera välfärden framför annat. Därför lägger de minst 35 miljarder kronor på välfärden. Redan nästa år. Miljarder som ska stärka skolan, vården och omsorgen. Det stärker oss alla. Det stärker vanligt folk.

Vet ni förresten hur SD planerar att finansiera hela sin budget? Jo, den bygger på att alla nyanlända och asylsökande ska vara ute ur landet redan till årsskiftet 2018/19. Även om det skulle bli nästa regerings vilja – hur skulle det rent praktiskt gå till? Det är inte seriöst att bygga en budget på sådana antaganden.

För den som vill ha en förändring till det bättre – rösta inte på SD. De har inga planer på att förbättra livet för vanligt folk.

Karl-Petter Thorwaldsson

ordförande LO

Majlene Westerberg

ordförande i LO-distriktet i Mellansverige