(SD): Vi Àr starkt kritiska till nedlÀggningarna

Detta beslut berör 75 barn och 25 anstÀllda. Men om vi Àven rÀknar med barnens familjer blir antalet över 100 personer som tvingas planera om sin vardag för att fÄ det att fungera, skriver Sami Scharin (SD) och Linus Wickius (SD).

Det Àr viktigt att poÀngtera att dessa förskolor Àr vÀlfungerande och det gÄr att lÀsa i Corren hur besvikna vÄrdnadshavare och anstÀllda Àr över detta förslag. Vi anser att förslaget om nedlÀggningarna kom förhastat och olÀmpligt, precis som förra Äret, skriver debattörerna.

Det Àr viktigt att poÀngtera att dessa förskolor Àr vÀlfungerande och det gÄr att lÀsa i Corren hur besvikna vÄrdnadshavare och anstÀllda Àr över detta förslag. Vi anser att förslaget om nedlÀggningarna kom förhastat och olÀmpligt, precis som förra Äret, skriver debattörerna.

Foto: Larsen, HĂ„kon Mosvold

Debatt2024-02-10 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ännu en gĂ„ng har de styrande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna bestĂ€mt sig för att lĂ€gga ner fler skolor i Linköpings kommun. I det hĂ€r fallet handlar det om fyra förskolor som ska lĂ€ggas ner och beslutet ska tas i barn- och ungdomsnĂ€mnden den 14 februari.

Sverigedemokraterna Àr, precis som under förra Ärets massiva skolnedlÀggningar, starkt kritiska till förslaget. Vi kommer naturligtvis att gÄ emot förslaget nÀr det Àr dags att ta beslutet. Barngrupperna i Linköping minskar och nÀr demografin förÀndras behöver naturligtvis ÄtgÀrder tas pÄ politisk nivÄ. Utbildning Àr grunden för samhÀllets utveckling och ekonomisk tillvÀxt, och det Àr dÀrför av yttersta vikt att vi satsar pÄ att bibehÄlla och förbÀttra kommunens skolor. SkolnedlÀggningar kan resultera i kortsiktiga besparingar men det finns en risk att detta försÀmrar verksamheten och dÀrmed blir kostsamt pÄ lÄng sikt. Med anledning av skolnedlÀggningarna förra Äret valde vi sÀrskilt att prioritera skolorna i vÄrt budgetförslag för 2024 nÀr det handlar om till exempelvis lokalkostnader och personal.

SD vÀrnar om mindre undervisningsgrupper eftersom vi anser att detta Àr nödvÀndigt för att varje barn ska fÄ den uppmÀrksamhet och det stöd som de behöver i skolan. Genom att minska antalet elever i varje klassrum blir det möjligt för lÀrarna att ge varje individuell elev mer tid och fokuserad uppmÀrksamhet, vilket kan leda till bÀttre inlÀrningsresultat och en mer inkluderande lÀrmiljö. Detta Àr sÀrskilt viktigt för elever med sÀrskilda behov eller som behöver extra stöd för att kunna nÄ sin fulla potential. Genom att synliggöra varje elev och erbjuda dem rÀtt stöd kan lÀraren pÄ sÄ vis se till att ingen blir bortglömd eller hamnar efter i skolan.

Detta beslut berör 75 barn och 25 anstÀllda. Men om vi Àven rÀknar med barnens familjer blir antalet över 100 personer som tvingas planera om sin vardag för att fÄ det att fungera. Det Àr viktigt att poÀngtera att dessa förskolor Àr vÀlfungerande och det gÄr att lÀsa i Corren hur besvikna vÄrdnadshavare och anstÀllda Àr över detta förslag. Vi anser att förslaget om nedlÀggningarna kom förhastat och olÀmpligt, precis som förra Äret.

Avslutningsvis ska vÀlfungerande skolor inte lÀggas ner, snarare tvÀrtom. Viktiga verksamheter i kommunen ska prioriteras och inte göras besparingar pÄ, skolverksamheten Àr alldeles för viktig för samhÀllet för att spara pÄ. Dessa besparingar Àr dessutom enbart kortsiktiga och leder till kostnader pÄ lÄng sikt. Det Àr inte hÄllbart att skolklasser blir större i samband med att fungerande skolor stÀngs ner.