(SD): Säkerhetskontroller på skolorna kan bli nödvändigt

Enligt vår mening ska särskilt fokus ligga på att hindra obehöriga från att ta sig in till skolan och garantera att vapen inte kommer in på skolans område, skriver Sami Scharin (SD), Patrik Westlund (SD), Linus Wickius (SD) och Jennifer Nilsson (SD).

Vi utesluter inte att vi skulle behöva säkerhetskontroller, ordningsvakter och ordentliga skalskydd på skolor för att säkerställa tryggheten och på allvar motverka allvarliga dåd som exempelvis skolskjutningar, skriver debattörerna.

Vi utesluter inte att vi skulle behöva säkerhetskontroller, ordningsvakter och ordentliga skalskydd på skolor för att säkerställa tryggheten och på allvar motverka allvarliga dåd som exempelvis skolskjutningar, skriver debattörerna.

Foto: Corren arkiv

Debatt2024-09-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att skolan är en trygg plats för både elever och personal i Linköping och hela Sverige är en självklarhet för SD. Med anledning av det är vi beredda på att göra allt för att säkerställa att elever och personal på skolan har en säker och trygg tillvaro.

Våldsbrottsligheten i samhället har spårat ur och det utesluter inte att skolor kan drabbas. På grund av ansvarslös politik från S och M har grov kriminalitet tyvärr krupit ner i åldrarna, vilket gör att många av de som begår brott är i skolåldern. När det gäller brottslighet och skolan finns en hel del på gång på riksnivå där kommunerna i allra högsta grad är delaktiga i, men än så länge finns inga konkreta åtgärder eller förslag som skulle göra skolan till en tryggare plats här och nu. Enligt vår mening ska särskilt fokus ligga på att hindra obehöriga från att ta sig in till skolan och garantera att vapen inte kommer in på skolans område. Den ambitionen har de andra partierna också, men är inte beredda på att gå lika långt som SD.

SD menar allvar när vi säger att vi är beredda på att göra det som krävs. Vi utesluter inte att vi skulle behöva säkerhetskontroller, ordningsvakter och ordentliga skalskydd på skolor för att säkerställa tryggheten och på allvar motverka allvarliga dåd som exempelvis skolskjutningar. Det finns givetvis en kostnad när det kommer till säkerheten på skolor, men där är vi öppna för att exempelvis prioritera om i den befintliga budgeten. Allt för att skolan ska vara en trygg plats.

Under kommunfullmäktigesammanträdet i Linköping den 27 augusti debatterades en motion om att införa skalskydd på Linköpings skolor. Vi var givetvis positiva till motionen och ansåg att det var en konkret åtgärd för säkerheten. Motionen avslogs av S+M-styret bland annat med hänvisning till en utredning på statlig nivå, men det tar lång tid samtidigt som brottsligheten fortsätter att plåga människors vardag. Därför var vi för motionen för att vi helt enkelt behöver konkreta åtgärder här och nu. Kommuner kan vidta åtgärder för att skapa en tryggare miljö för sina invånare och det är dags att agera.

Avslutningsvis är SD partiet för att ta till konkreta åtgärder när det kommer till att skolan ska vara en trygg plats för alla. Vi har i flera år haft fokus på satsningar för elevers säkerhet i våra budgetförslag. Tyvärr har detta varit inför döva öron och vi är beredda på att göra vad som helst för att Linköpings kommun tar till konkreta åtgärder för säkerheten, även innan vi har konkreta åtgärder på plats på riksnivå.