Kommunen ska inte gå emot regeringen

Det V och MP missar helt är att det är en säkerhetsrisk att låta människor befinna sig illegalt i landet, skriver debattören.
Bilden är från pressträffen med Tidöpartierna: Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M),  Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L).
Det V och MP missar helt är att det är en säkerhetsrisk att låta människor befinna sig illegalt i landet, skriver debattören. Bilden är från pressträffen med Tidöpartierna: Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L).

Linköpings kommun ska inte gå emot regeringen i en viktig fråga som denna, att motverka förekomsten av att människor befinner sig illegalt i Sverige, skriver Chris Dahlqvist (SD).

Debatt 13 september 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Linköpings kommun anser att kommunen ska gå emot regeringens förslag om att efter en utredning införa anmälningsplikt för kommunanställda vid misstanke om personer som befinner sig illegalt i Sverige. Det V och MP missar helt är att det är en säkerhetsrisk att låta människor befinna sig illegalt i landet.

Under kommunstyrelsens sammanträde den 5 september behandlades ett nämndinitiativ från V och MP om att kommunen ska tillskriva regeringen att Linköpings kommun inte kommer att följa anmälningsplikten när det väl blir lag. För det första innebär människor som befinner sig illegalt i Sverige en säkerhetsrisk. Vi vet inte vilka de är eller vad för syften de har med att uppehålla sig i landet. Exempelvis befann sig Rahmat Akilov i Sverige illegalt under tiden för terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Hade Sverige redan då tagit till fler åtgärder för att motverka antalet människor som befinner sig illegalt i landet hade det troligtvis inte behövt hända. Vi behöver göra allt vi kan för att minska antalet människor som befinner sig illegalt i Sverige.

 

Nämndinitiativet avslogs under sammanträdet efter en debatt om ärendet, vilket naturligtvis är glädjande. Linköpings kommun ska inte gå emot regeringen i en viktig fråga som denna, att motverka förekomsten av att människor befinner sig illegalt i Sverige. Ingen människa är illegal, men om man trots förbud vistas i landet, anses man befinna sig i Sverige illegalt och ska således lagföras och utvisas omgående.

För det andra vore det djupt oansvarigt av en kommun att motsätta sig nationella lagar på det sättet som V och MP föreslår. Sveriges kommuner och regioner samt myndigheter ska och bör följa svensk lag, därigenom uppvisa enighet och respekt för lagar som stiftas av riksdagen. I tider som dessa med en orolig värld är det av stor vikt att kommuner litar på och följer de lagar som stiftas nationellt. Varför har vi annars allmänna val för att välja partier och företrädare till att styra? Vi gör detta för att vi har demokrati och med demokratin får man finna sig i att lagar kan ändras på ett sätt som man själv anser vara fel. Om Sveriges kommuner inte kan visa tillit och respekt för våra svenska lagar, hur kan vi förvänta oss att medborgare ska göra det? Är syftet med detta att ännu fler människor ska strunta i svensk lag och därmed fortsatt öka parallella samhällsstrukturer och den kriminella våldsvågen vi sett under styret bestående av S och MP på nationell nivå i 8 år?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa