SD har inte ifrågasatt asylrätten

Alla måste nog som sagt tänka efter.

Att hjälpa människor på plats är en klokare strategi än att människor ska ta sig genom halva världen till ett litet land uppe i norr, skriver artikelförfattaren.

Att hjälpa människor på plats är en klokare strategi än att människor ska ta sig genom halva världen till ett litet land uppe i norr, skriver artikelförfattaren.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Debatt2021-09-20 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Alla måste tänka efter" (9/9).

I en tidigare insändare (28/6) krävde Daniel Forss att Ulf Kristersson skulle be om ursäkt och lova att aldrig leka med SD igen. 

När det gäller Vänstern anser han att vi ska se vad de står för idag, men detsamma gäller inte alls för SD. Fast Daniel Forss favorit är Stefan Löfven ”någon som står upp för sina värderingar och inte säljer ut sig för att få makt”.

Andra kanske skulle hävda att en grundläggande värdering hos S är makten framför allt och att man då gladeligen säljer ut det mesta. Fast med rätt värdegrund menar Daniel Forss i huvudsak avståndstagande från SD. Får man då föreslå Centern, ett parti med så stark och helgjuten värdegrund att man riskerar att stå på näsan åt vilket håll man än rör sig.

I sin senaste insändare har han återigen en mängd tolkningar av SD. De nordiska länderna har skrivit på samma avtal gällande migration och asyl och ändå för man en helt olikartad politik. 

SD har inte heller ifrågasatt asylrätten. Fast att som Daniel Forss påstå att asylrätten påverkat många länder i demokratisk riktning är ett utslag av önsketänkande. 

Sverige har tagit in för många på för kort tid utan att kunna ge ett bra mottagande. Resultatet ser vi nu. Att hjälpa människor på plats är en klokare strategi än att människor ska ta sig genom halva världen till ett litet land uppe i norr. 

Människor kan genom FN:s försorg hjälpas i närområdet där man har språklig, kulturell och religiös gemenskap och där Sverige kan ge mycket mer hjälp för biståndspengarna. Vi får också möjlighet att hjälpa fler kvinnor och barn som riskerar att bli kvar i krigszoner. När så freden kommer kan man bygga upp sitt land igen.

 Alla måste nog som sagt tänka efter.