SD, ert svar avslöjar att ni inte förstår kritiken

Kreativa lösningar för all del, men de måste vara baserad på ett reellt faktaunderlag, inte önskesiffror. SD avslöjar i sitt svar att de inte förstår kritiken om att deras budget är oseriös, skriver Martin Tollén (S).

Debatt 30 juli 2021 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "SD:s budget – ett lyft för Östergötland" 21/7. 

I replik på min debattartikel "SD, ert budgetsförslag bygger på fantasisiffror" 17/7 menar Richard Svensson (SD) och Göran Hargestam (SD) att deras budget skulle ge Region Östergötland trygghet för framtiden samt ett ekonomiskt och socialt lyft för hela samhället. Ambitionen är bra, och det är positivt med visioner för hur vi ska utveckla vår region. Problemet uppstår när löften och visioner baseras på önskesiffror. Jag noterar att flertalet av de frågor som jag ställde i min debattartikel inte har besvaras. Jag kan således konstatera att SD för ett högt tonläge, men det är inget som ändrar det faktum att deras budget är oseriös. 

SD menar att nya intäkter, via exempelvis reklam inom kollektivtrafiken, skulle bidra till det ekonomiska underlag man hänvisar till i sin budget. Underlagen de anger till stöd att reklam i kollektivtrafiken inbringar 2 miljoner kronor i intäkter, är precis samma som SD för två år sedan sa att intäkten skulle bli 300 miljoner kronor. Deras egen budget i år säger alltså att budgeten de presenterade för bara två år sedan hade 150 gånger fel summa. Det visar hur lättvindigt SD ser på styrningen av något så viktigt som Region Östergötlands verksamhet, och borde ge östgötarna illavarslande tecken för vad som komma skall ifall vi skulle se ett maktskifte efter valet. 

SD anklagar Koalitionen för passivitet och ansvarslöshet. Det är dock precis som man säger, de styrande politikernas ansvar att hitta åtgärder för att bibehålla en välfungerande verksamhet. För oss är det viktigt att sjukvården får tillräckliga resurser för att klara sitt uppdrag – därför höjde vi skatten. Detta står i konstrast mot SD:s budget, där man benämner ytterligare ospecificerade besparingar för att uppnå sitt resultat. Ifall SD:s budget skulle bli realitet så skulle verksamheten drabbats hårt av att finna områden där besparingar skulle ske, utan direktiv från politiken. Budgeten syftar därmed till att minska det politiska ansvaret och vi ställer därmed återigen frågan hur SD:s budget kommer att påverka verksamheten när dessa besparingar inte specificerats. Kreativa lösningar för all del, men de måste vara baserad på ett reellt faktaunderlag, inte önskesiffror. 

SD avslöjar i sitt svar att de inte förstår kritiken om att deras budget är oseriös. Det är i sig en bekräftelse. Region Östergötlands budget ger förutsättningar för finansiering för viktig verksamhet som sjukvård, kollektivtrafik och regional utveckling och det är därför allvarligt när ett parti inte kan presentera en seriös budget.

Ämnen du kan följa