Bekämpa woke-ideologin på universiteten

Även i Östergötlands län ser vi oroande tecken på att denna ideologi vinner mark. Exempelvis på Linköpings universitet och Campus Norrköping, där vi ser tendenser till politisering i både kurslitteratur och föreläsningar, skriver Patrick Reslow (SD), Josef Fransson (SD) och Annelie Sjöberg (SD).

Vi behöver också se över system där revolutionära och våldsbejakande lärare och studenter kan avlägsnas från universitetsvärlden, skriver Patrick Reslow (SD), Josef Fransson (SD) och Annelie Sjöberg (SD).

Vi behöver också se över system där revolutionära och våldsbejakande lärare och studenter kan avlägsnas från universitetsvärlden, skriver Patrick Reslow (SD), Josef Fransson (SD) och Annelie Sjöberg (SD).

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2024-09-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Universitet och högskolor är inte bara platser för utbildning och forskning, utan också viktiga bärare av intellektuell integritet och objektivitet. Det är därför avgörande att vi gemensamt strävar efter att motverka politisering och säkerställa att våra högre lärosäten förblir fokuserade på sitt kärnuppdrag: att främja bildning, forskning och vetenskaplig utveckling.

En olycklig trend som har sitt ursprung i USA är den så kallade woke-rörelsen, som nu sprider sig i västvärldens högre lärosäten. Denna rörelse, som bygger på marxistiska och socialistiska klassanalyser, hotar att ersätta intellektuellt utbyte med en cancelkultur där oliktänkande tystas. Genom intersektionella analyser och identitetspolitik klassificerar rörelsen människor i förtryckare och offer. Detta skapar en splittrande miljö som underminerar den akademiska friheten och det fria ordet.

Woke-rörelsen inkluderar även våldsförhärligande grupper, vilka med högt tonläge och splittrande retorik stämplar meningsmotståndare som fiender. Genom att lära ut hat mot det egna landet och dess historia, samt förespråka en rasistisk politik som premierar vissa grupper baserat på rastillhörighet, går rörelsen både emot principerna om jämlikhet och den dröm Martin Luther King berättade om.

Även i Östergötlands län ser vi oroande tecken på att denna ideologi vinner mark. Exempelvis på Linköpings universitet och Campus Norrköping, där vi ser tendenser till politisering i både kurslitteratur och föreläsningar.

Det är därför av yttersta vikt att vi agerar kraftfullt mot denna ideologi. Universitet och högskolor som inte förmår hålla tillbaka dessa politiska strömningar bör få sina anslag granskade eller till och med indragna. Vi behöver också se över system där revolutionära och våldsbejakande lärare och studenter kan avlägsnas från universitetsvärlden.

Vi Sverigedemokrater kommer att arbeta för att våra utbildningsinstitutioner återgår till att vara platser för objektiv och fri forskning, där alla åsikter kan uttryckas och bemötas med respekt. Det är avgörande för Sveriges framtid att våra universitet står emot politiska påtryckningar och bevarar sin intellektuella integritet.