Nära 6 000 svenskar drabbades av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus förra året, men endast 677 överlevde. Hjärtstopp borde vara en nationell politisk prioritet – men det är det inte.
Med rätt insatser skulle vi hypotetiskt kunna nå samma framgång som staden Seattle, där överlevnadsgraden vid hjärtstopp utanför sjukhus är upp till 60 procent tack vare bred HLR-utbildning och tillgång till hjärtstartare, jämfört med 12,4 procent i Sverige. Översatt till svenska förhållanden motsvarar det cirka 3 600 liv.
Så mot bakgrund av trafikens Nollvision, är det hög tid att vi sätter samma fokus på hjärtstopp som trafikolyckor. Genom att öka allmänhetens förmåga och vilja att agera vid hjärtstopp kan vi årligen rädda många gånger fler liv.
En undersökning från Hjärt-Lungfonden 2019 visar att 7 av 10 svenskar skulle försöka ingripa och utföra HLR om de bevittnade ett hjärtstopp. Men det är betydligt färre som känner sig tillräckligt säkra för att faktiskt kunna genomföra livräddande insatser.
Detta är ett alarmerande tecken på att fler behöver utbildas och känna sig trygga i att agera när situationen kräver det. HLR bör inte vara något man lär sig en gång och sedan glömmer – det måste vara en färdighet vi regelbundet övar och underhåller.
I Seattle, USA, där befolkningen är välutbildad i HLR och hjärtstartare är lättillgängliga, överlever upp till 60 procent av dem som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus, enligt rapporter från Seattle-King County, som ofta betraktas som ett föredöme i hjärt-lungräddning och akutsjukvård. Seattle har ett av de mest effektiva systemen i världen för att hantera hjärtstopp utanför sjukhus.
Framgångarna tillskrivs en kombination av hög HLR-utbildning hos allmänheten och god tillgång till hjärtstartare (AED). Seattle och King County består inte bara av tät stadsbebyggelse, utan inkluderar även stora glesbygdsområden som Sverige.
För att nå dit måste vi investera i utbildning och tillgänglighet. Precis som vi har gjort stora framsteg med trafiksäkerheten genom att införa mitträcken, hastighetskameror och strängare regler för rattfylleri, kan vi göra liknande insatser för att öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus. HLR-utbildning borde vara en självklar del av vardagen för alla svenskar. Vi behöver också säkerställa att hjärtstartare blir lika självklara i våra offentliga miljöer som brandsläckare.
Vi från Riksförbundet HjärtLung har tre tydliga förslag för att fler skall överleva ett hjärtstopp:
1. Regeringen måste införa en nationell HLR strategi som omfattar utbildning och metodisk utplacering av fler hjärtstartare, som finns tillgängliga utomhus.
2. SMS -livräddning införs i alla regioner, i dag är det 14 regioner som inrättat det. Men det finns ingen nationell ledning (när någon ringer 112 för att rapportera ett misstänkt hjärtstopp, identifierar larmoperatören situationen och skickar samtidigt som ambulansen ett SMS till utbildade frivilliga i närheten).
3. Regionerna åläggs att erbjuda HLR utbildning i samverkan med civilsamhället.
Det är dags att ge plötslig hjärtstoppsöverlevnad samma prioritet som trafiksäkerhet. Genom att stärka utbildningen i HLR, öka medvetenheten och sprida hjärtstartare, kan vi tillsammans rädda hundratals liv årligen. Livet står på spel – låt oss agera nu.