Sverige har i dag en nationell polis- och trygghetskris. Brottsligheten har blivit grövre och den upplevda otryggheten i samhället har ökat. Även utsattheten för brott ökar och andelen uppklarade brott ligger på rekordlåga nivåer, samtidigt som antalet poliser blir färre. Sedan Stefan Löfven blev statsminister har antalet poliser minskat och är i dag det lägsta sedan 2009. Utvecklingen är oroande och det behövs nu kraftfulla åtgärder för att vända den.
Polisen har det grundläggande ansvaret för att upprätthålla lag och ordning och därför behövs det kraftiga resurstillskott för att stärka svensk polis. Moderaternas långsiktiga målsättning är att antalet poliser i Sverige ska närma sig nivåerna i andra europeiska länder och Sverige ska ha minst 25 000 poliser senast år 2025. Därutöver lika många fler civilanställda under samma period. Det innebär 10 000 fler anställda inom svensk polis till 2025.
Utöver straffskärpningar och mer resurser till polisen behöver svensk rättspolitik även ett tydligare brottsofferperspektiv. Därför har vi moderater nyligen presenterat ett vallöfte om att fördubbla nivån på den kränkningsersättning som i dag utgår till brottsoffer. Kompensationen för den kränkning som ett brottsoffer utsätts för måste uppgraderas och den som utsatts för brott ska alltid kunna räkna med ett starkt stöd från rättsväsendets olika delar.
Moderaternas kriminalpolitik utgår från brottsoffret. Vi tycker att straffen behöver skärpas men det är också viktigt att skadestånden till brottsoffren ökar. Kränkningsersättning är en form av skadestånd som utdöms efter brottsliga angrepp mot någon annans person, frihet eller frid. Kränkningsersättningen handlar i grunden om att försöka kompensera det obehag, såsom rädsla eller förnedring, som brottsoffret tvingats utså.
I dag är utgångspunkten att den dömde förövaren ska betala men när han eller hon inte har några pengar går Brottsoffermyndigheten in och gör utbetalningen, pengar som sedan krävs tillbaka av gärningsmannen. I de fall där återkrav blir resultatlösa eller otillräckliga, står staten för resterande del. Eftersom statens kostnader förväntas öka avsätter vi 80 miljoner kronor per år för denna satsning i vår kommande ekonomiska vårmotion.
När ett brott väl har begåtts är det brottsoffret som ska sättas i främsta rummet och inte förövaren. Därför går vi moderater till val på att reformera reglerna för kränkningsersättning. Det är hög tid att prioritera brottsoffren och att fördubbla ersättningen till brottsoffer, något som inte har gjorts på 30 år.
Andreas Norlén
riksdagsledamot (M) för Östergötland