Under många år har Linköpings kommun samarbetat med Guangzhou i Kina. Samarbetet har under åren vuxit från ett vänortsutbyte till att idag utgöra kommunens i särklass viktigaste utländska partner. Varje år genomför kommunen ett antal officiella resor till regionen och flera kinesiska företrädare reser till Linköping. Senast bjöds representanter från Guangzhou in för att inviga Expot för Vallastaden. Att kommunen har en god relation till en stor utländsk region kan tyckas bra. Om det inte vore för att Kina är en kommunistisk diktatur där mänskliga rättigheter ständigt åsidosätts och oppositionella förtrycks.
En kommun är en grundpelare i det svenska demokratiska bygget. Ansvaret för vilka vi samarbetar med och vilka åsikter vi legitimerar faller tungt på oss. Därför är det svårförståeligt att kommunen så tydligt prioriterar utbyte med Guangzhou före allt annat. Kommunen har under innevarande mandatperiod genomfört närmare 20 officiella besök till Kina eller mottagit kinesiska delegationer i Linköping. Fler än till samtliga övriga vänorter tillsammans. Under samma period har kommunledningen inte ens besökt Bryssel och dess demokratiska institutioner.
Vi har uttalat kritik mot kommunens samarbete under många år, oberoende av majoritet. Argumentet vi mött är att fortsatt samarbete främjar demokrati i Kina. Tyvärr finns det inget som pekar mot att Kina är på väg mot demokrati, snarare är det tvärtom.
Senaste beviset för det är fängslandet av den svenske medborgaren Gui Minhai. När Margot Wallström uttrycker kritik mot fängslandet så svarar Kina med att hota Sverige med ekonomiska sanktioner. Ett förkastligt agerande från kinesiska myndigheter.
Det är dags att Linköping tar ställning. Vi anser därför att kommunen bör sätta sitt samarbete med Kina på sparlåga.
Muharrem Demirok
kommunalråd i opposition (C)
Lars Vikinge
vice ordförande kultur- och fritidsnämnden (C)