För att lindra pandemins negativa effekter och för att stärka det östgötska kulturlivet tillför Region Östergötland totalt fyra miljoner.
I år sjösatte vi – i bred politisk enighet – två nya stödformer för att främja Östergötlands kulturliv ur två perspektiv, med tydlig koppling till Östergötlands kulturplan 2020–23. Dels med utgångspunkt i ”Konstnärlig utveckling och främja kvalitet”, dels med målet ”Ökad spridning och breddat deltagande”. För var och en av dessa har vi avsatt en miljon kronor.
Dessutom avsätter vi två miljoner kronor som tillfällig förstärkning inom kulturområdet för att lindra effekterna av pandemin. Dessa har fördelats med en miljon kronor för professionella yrkesverksamma kulturskapare, en halv miljon kronor för arrangörer/lokalhållare samt en halv miljon kronor för digital kultur.
Sammantaget innebär detta en insats på fyra miljoner kronor, vilket är den största sammantagna insatsen som gjorts för det icke-institutionella kulturlivet i Östergötland.
Söktrycket har varit stor: 107 kulturaktörer, föreningar och offentliga verksamheter sökte regionens nya stödformer. För ”Konstnärlig utveckling och främja kvalitet” har 27 ansökningar beviljats, där 70 procent utgörs av kvinnor och 30 procent av män.
Den stödformen präglas av ett stort söktryck från kulturskapare hemmahörande i våra större städer, vilket också återspeglas i beviljade stöd. Även könsrelationen speglas i ansökningarna.
”Bredda deltagande och öka spridning” har en tydlig dominans av länsövergripande projekt, som utgör nästan hälften av de beviljade ansökningarna. Här har 23 ansökningar beviljats. Utöver många beviljade ansökningar med ett länsperspektiv så är sammantaget åtta av länets kommuner representerade bland beviljade ansökningar.
När det gäller stödet till kulturella arrangörer och lokalhållare har regionen särskilt lagt fokus på konst- och hembygdsföreningar, med syfte att främja dessas viktiga roll i att främja en god kulturell infrastruktur i länet.
Pandemin har också påskyndat digitaliseringen i samhället, en möjlighet som kulturlivet kan dra stor nytta av. För att förstärka möjligheten till det digitala kulturella uttrycket tillför vi en satsning på en halv miljon kronor.
Detta genom en satsning på det digitala formatet för dels Dansens vecka, och dels utbudsdagen riktad till skolor och förskolor, ScenGalej.
Vi vet att kulturlivet har drabbats svårt av den pågående pandemin. Ett hopp i tillvaron är dock den pågående vaccineringen mot covid-19, som för oss närmare ljuset i tunneln.
Parallellt skapar vi nu bättre förutsättningar för det östgötska kulturlivet genom de satsningar som vi nu gör, med ambitionen att Östergötland ska stå starkare som kulturlän efter pandemin.