Svar på "Praktikupprop för framtidens kompetens" (28/3):
Östsvenska Handelskammarens upprop för fler praktikplatser i regionen är mycket välkommet. Bristen på praktikplatser inom flera branscher är en bromskloss för landets yrkesutbildningar och i nästa steg för företagens tillväxt.
Det borde dock finnas goda möjligheter att förbättra situationen eftersom det inte finns några motstridiga intressen. Politiker, företag och vi som utbildar framtidens kompetens är överens om vad som behöver göras – men nu måste vi tillsammans gå från ord till handling.
Det arbetsplatsförlagda lärandet (APL) är en viktig del av utbildningen för elever som läser på gymnasieskolans yrkesprogram. Praktikperioderna är också helt avgörande för att de ska nå sin examen. Men många skolor tvingas i dag slå knut på sig själva för att kunna erbjuda alla elever relevanta APL-platser där de får lära sig rätt saker och utveckla viktiga yrkesfärdigheter för framtiden.
Att fler behöver läsa yrkesutbildningar på gymnasiet har påtalats länge och många rapporter har larmat om kompetensbristen i flera branscher. Men att bara styra fler elever till yrkesprogrammen och uppmana företag att ta emot praktikanter räcker uppenbarligen inte.
Det är dags för staten att se över de ekonomiska incitamenten för företag som erbjuder praktikplatser. Det finns företag som vill ta emot men som inte har möjlighet att avsätta den tid och de resurser som krävs för att ge eleverna gedigen handledning. Detta blir särskilt påtagligt i lågkonjunkturer. Just nu är det exempelvis tufft att hitta praktikplatser för elever på el- och energiprogrammet och VVS och fastighet.
Att ge företag en morot i form av högre och mer förutsägbara ersättningar än i dag är sannolikt en god framtidsinvestering. Ett konkret förslag är att sänka arbetsgivaravgiften för företag som förbinder sig att ta emot yrkeselever på praktik.