Samtala, samverka, samarbeta

Samtala, samverka, samarbeta: Tre ord som betyder litet olika saker. En del verkar tycka att det är precis samma sak, men de är differenser, skriver Gun Jareblad (L), före detta landstingsråd.

Debatt2021-08-09 07:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla ledamöter i riksdagens åtta partier samtalar givetvis i nämnder och utskott. Dessa har alla har valts av svenska folket i demokratisk ordning. Samverkade gjorde Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna när Löfven först avsattes. Samarbeta kan man göra i vissa viktiga samhällsfrågor.

Liberalerna har klargjort att de helst vill ha en ny borgerlig regering förankrad i en bred mitt. Det som oroar Liberalernas väljarbas är nämligen att dottern inte lär sig något i skolan, att sonen blir knivrånad på väg hem från träningen, att en finansminister ska dubbelbeskatta ens ISK-besparingar och införa ny fastighetsskatt, så att folk kanske måste flytta. Att fastna i en vårdkö, att elräkningen kommer att fördubblas och att skjutvåldet kommer matcha nivån i USA och Sydamerika. Den verkligheten oroar folk i gemen och även Liberalerna. Om andra partier tycker som Liberalerna och vill ändra på det, får de gärna ansluta.

Författaren Bengt Ericson skriver vasst i boken Den härskande klassen (2015) som handlar om Sveriges politiska elit: ”Att fiska i grumliga vatten och ställa grupp mot grupp har utvecklats till en specialitet som inte enbart kan observeras på vänsterkanten. Den dominerade uppfattningen tycks vara att vårt lands medborgare i huvudsak består av en uppsättning 'svaga grupper', i ständigt behov av politikernas omsorg. De senare går villigt in i rollen som herdar för sin fåraflock. Både för att skydda dem från vargen och från fårens egen fåraktighet!”.

Synen på omhändertagande måste förändras. De flesta vill absolut ha ett arbete och kunna försörja sig själva. Det ger självkänsla och värdighet. Liberalerna har alltid varit för människans självständighet samt en stark offentlighetsprincip, innebärande tryck- och åsiktsfrihet. Dessa grundprinciper kommer inte kompromissas bort i något sammanhang. Liberalerna vill ha en ny skolpolitik, bland annat en yrkeshögskola som utbildar folk i de bristyrken som samhället behöver och för att välfärden ska upprätthållas. Liberalernas skarpa förslag ”Förortslyftet” kan också vända utvecklingen i utsatta områden. Därför behövs Liberalerna i Riksdagen!

Sveriges befolkning är ingen fåraflock. De tänker själva, ser verkligheten och drar sina slutsatser.