Sammanslagning på US väcker oro

Skribenterna från olika patientföreningar är kritiska mot att tre högspecialiserade avdelningar på US ska slås samman.

Skribenterna från olika patientföreningar är kritiska mot att tre högspecialiserade avdelningar på US ska slås samman.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2019-06-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor oro vi har tagit del av uppgifter i media angående sammanslagning av vårdplatser inom onkologi, lungmedicin och hematologi.

Vår uppfattning är att specialistavdelningar som dessa har ett stort behov av välutbildad personal inom respektive diagnos, både avseende läkare, sjuksköterskor och övrig vårdpersonal.

I samband med sammanslagningen kommer också antalet vårdplatser att minska. Att så sker under sommaren kan vara acceptabelt, om än inte bra, men att permanenta en sådan lösning är naturligtvis högst oroande.

I samband med att förändringen kommunicerats har fjorton sjuksköterskor sagt upp sig, något som tyder på ett bristande ledarskap inom enheterna ifråga och från högsta ledningen inom regionen. Både sjuksköterskefacket och läkarförbundet är kritiska och uttrycker oro.

Vi förstår behovet av att göra förändringar inom organisationen, det sker inom alla verksamheter i samhället, för att effektivisera och förbättra. En förändring av detta slag tycks dock bara ha ett syfte, att spara pengar. Att både personal och framförallt patienter är berörda tycks ha mindre betydelse. Det innebär naturligtvis både oro för den enskilde patienten och en risk för att patientsäkerheten äventyras.

Ann Josefsson, chef för Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård, tar också lätt på utbildningen av personalen, det är bara att schemalägga under hösten. Vilka ska gå utbildningen om personalen säger upp sig?

För att genomföra nödvändiga förbättringar inom vården måste både patient- och personalperspektivet beaktas. Ett sätt att säkerställa detta är att bjuda in till gemensam diskussion och information innan beslut. Det skulle förhoppningsvis minska patienternas oro och ge personalen en möjlighet att påverka sin egen arbetssituation, något som självfallet kommer patienterna till del, genom en välutbildad och engagerad personal.

Jerker Pernrud

kassör Blodcancerföreningen Sydöst

Ulla-Karin Svensson

ordf Bröstcancerföreningen Moa-Lina Östergötland

Yvonne Subay

ordf Gyncancerföreningen Anni Östergötland

Matts Järgården

ordf ILCO Östergötland

Sissi Hamnström Cole

sekr Nätverket mot gynekologisk cancer

Kjell Brissman

ordf Prostatacancerförbundet och PCF Öst