Säkerställ Östgötamusikens tillgänglighet för alla

I dag subventioneras konserter till äldrehem, vilket vi tycker är bra, men varför inte addera skolor också? Vi menar att det går att använda kulturen och musiken som ytterligare ett redskap i undervisningen, skriver Linköpingslistan.

Som läget ser ut i dag har Östgötamusiken inte möjligheten att spela i Konsert och kongress på grund av de höga kostnaderna. Detta förefaller mycket märkligt, skriver Linköpingslistan.

Som läget ser ut i dag har Östgötamusiken inte möjligheten att spela i Konsert och kongress på grund av de höga kostnaderna. Detta förefaller mycket märkligt, skriver Linköpingslistan.

Foto: Carina Glenning/arkiv

Debatt2024-08-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagens samhälle där teknologin regerar och digitaliseringen präglar varje aspekt av våra liv, blir det allt viktigare att vi håller fast vid våra kulturella rötter och ser till att de förs vidare till kommande generationer. Men hur kan vi förvänta oss att de yngre ska omfamna vårt musikaliska arv om de inte ges möjlighet att uppleva den på nära håll?

Efter pandemin står Östgötamusiken inför flera utmaningar: att återuppbygga sin publik och att anpassa sig till de nya realiteterna. Kostnaden för att genomföra konserter och musikprogram är betungande, och detta har lett till en situation där många skolor och daghem står utan tillgång till musikaliska inslag som är så viktigt för barn och ungdomars utveckling.

I dag subventioneras konserter till äldrehem, vilket vi tycker är bra, men varför inte addera skolor också? Vi menar att det går att använda kulturen och musiken som ytterligare ett redskap i undervisningen.

Ett annat problem värt att lyfta är lokalförsörjning. Egentligen finns det gott om ändamålsenliga konsertutrymmen, inte minst i Konsert och kongress. Som läget ser ut i dag har Östgötamusiken inte möjligheten att spela i Konsert och kongress på grund av de höga kostnaderna. Detta förefaller mycket märkligt då verksamheten faktiskt utgör sin bas i huset. En stark kulturscen lockar till sig investeringar, främjar turism och skapar en attraktiv miljö för människor att leva och arbeta i. Men som lokalförsörjningen ser ut i dag begränsas dessa möjligheter.

Det är dags för kommunen att säkerställa att Östgötamusiken kan fortsätta att nå ut till alla åldrar och samhällsskikt. Detta innebär bland annat att subventionera konserter och musikundervisning på skolor och daghem, samt att skapa incitament för unga att på olika sätt delta och engagera sig i musikverksamheter.

Linköpingslistan är glad över att vi har den här typen av kompetens i Linköping. Östgötamusiken är viktig för vår region, och det är vår uppgift att se till att den förblir tillgänglig och levande för kommande generationer. Det är dags att investera i vår musikaliska framtid. Det är dags att göra kulturen tillgänglig för alla.