Så vill Miljöpartiet nå klimatmålen

Miljöpartiet vill installera solpaneler i alla byggnader som byggs eller renoveras av kommunen, skriver debattören.
Miljöpartiet vill installera solpaneler i alla byggnader som byggs eller renoveras av kommunen, skriver debattören.

Det hade inte varit svårt att nå klimatmålet. Trots det misslyckas S och M och väljer glada tillrop som “vi fortsätter att vara i framkant”, skriver Predrag Pucar (MP).

Debatt 15 maj 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tips från jobbcoachen: Sätt mål. När du missar dem, sätt nya.

Hur många vd:ar arbetar så utan att få sparken? I dag styrs Linköping klimatpolitik så här under M och S ledning. Så här skriver styrets företrädare på Facebook när de presenterar att Linköping inte kommer att nå klimatmålet “Koldioxidneutralt Linköping 2025: “Linköping ska fortsatt vara en klimat- och miljökommun i framkant – vi behöver hålla tempot uppe".

Testa det nästa gång du fullständigt misslyckas på jobbet och chefen undrar vad du håller på med: “Jag kommer fortsätta vara jätteduktig och hålla tempot uppe!”

Varför gör de så här? Vi vägrar att tro att S och M inte bryr sig om våra barns framtid. Vi tror att de, som många andra, har svårt att ta in att en omställning måste göras och att det kommer kräva att vi ändrar vårt beteende.

Det hade inte varit svårt att nå målet. Trots det misslyckas de och väljer glada tillrop som “vi fortsätter att vara i framkant”. Vi ifrågasätter om det leder till att nästa, mycket skarpare mål, som är 70 procent sänkning av utsläppen till 2030, kommer att nås.

Miljöpartiet vill agera:

* Solpaneler ska installeras i alla byggnader som byggs eller renoveras av kommunen. 
* För all byggnation i kommunal regi ska vi ha tuffare krav på att minimera användning av fossil energi i byggprocessen, återanvända material där det är möjligt och använda energisnåla konstruktioner som kan återbrukas.
* Vi ska satsa på en kraftigt utbyggd kollektivtrafik som är billig och fungerar i vardagen. De som inte kan åka kollektivt ska ha möjlighet att tanka fossilfritt bränsle.
* Vi investerar hellre i cykelleder än stora billeder. Vi ska inte bygga bilvägar som genererar mycket utsläpp när de byggs och bygger fast oss i ett bilberoende.
* Vi vill inte att kommunen betalar för den kommersiella flygtrafiken och på så sätt sätter konkurrensen ur spel. Vi kommer jobba för snabba tågförbindelser till Europa och säkra tågförbindelser till Köpenhamn och Arlanda så att man kan ta direktflyg till långväga destinationer i stället för att alltid mellanlanda i Amsterdam. 
* Vi vill att kommunen serverar mer vegetarisk, närproducerad och ekologisk mat. Det gynnar våra lokala lantbrukare, är bra för civilförsvaret och mycket klimatsmartare.
* Vi ska via våra kommunala bolag jobba tydligare med innovation som leder till minskat klimatavtryck. Vi är en tech-stad, med många små företag och häpnadsväckande teknikutveckling. Låt de kommunala bolagen uteslutande stötta företag som utvecklar teknik för minskat miljö- och klimatavtryck. Vi får tillväxt och är klimatsmarta samtidigt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa