Så tränar vi i den nya vardagen

De senaste åren har många träningsvanor kastats om. Vardagen har varit upp och ner och rapporterna om ökat stillasittande har avlöst varandra.

Debatt2021-12-15 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men nu visar en ny undersökning från Kantar SIFO som Friskis låtit göra att mer än halva svenska folket har en rutin för träning i vardagen, trots allt. 

I en tid när flera av oss står med det ena benet på hemmakontoret och det andra på arbetsplatsen har så många som 85 procent (18–79 år) lyckats träna under hösten. 6 av 10 svarar att de har en rutin för träningen i vardagen och vanligast är att träna 1–2 gånger i veckan. Positiva besked i en utmanande tid som vi gärna delar med oss av. 

Bland de svarande i undersökningen, som har en träningsrutin, uppges “att träna varierat” vara en nyckel till framgång. Det är något vi på Friskis känner igen som centralt i hållbar träning. Täck in styrka, kondition och rörlighet så bygger du upp kroppen på ett allsidigt och långsiktigt sätt. 

Att träna tillsammans med andra eller med en ledare är andra framgångsfaktorer för en rutin som håller i längden. Det syns i undersökningen och gäller oavsett ålder. Under pandemin har den svenska träningskartan ritats om och i dag är det många som varierar sin träning på ett helt annat sätt än tidigare. Och tränar med ledare, inte bara inomhus, utan också online, hemma eller utomhus. 

Att närhet till träning är viktigt för att den ska bli av är inget nytt. Men närhet till vad? Omkring hälften av alla svarande uppger att möjlighet att träna nära hemmet är viktigt, för att komma till skott. Medan endast 10 procent lyfter närhet till jobbet. Kanske hade siffrorna sett annorlunda ut om inte hemmakontoret dundrat in i svenskarnas medvetande? Det blir intressant att följa utvecklingen under våren.

De 4 av 10 som, i undersökningen, uppger att de saknar rutiner för träning i vardagen svarar att de skulle kunna motiveras av att ha roligt och få snabba resultat. Snabba resultat som vi från Friskis gärna lyfter fram är att redan lite rörelse gör stor skillnad för hur vi mår, vi blir helt enkelt gladare. Dessutom höjs koncentrationsförmågan, stressiga situationer blir enklare att hantera och vi sover bättre.

Nu närmar sig en tid då nyårslöften duggar tätt och inte sällan handlar de om träning. Låt oss hjälpas åt att sänka tröskeln för att både komma igång och hänga i. Om inspirationen tryter i hemma-träningen eller om pannlampan aldrig blivit din grej på löprundan så finns massor av alternativ. Botanisera, utforska och gör det som känns rätt för dig. Med över 40 års erfarenhet vet vi på Friskis vad vi pratar om. Lustfylld träning, gärna med en vän, är den som håller i längden.