Så kan lokalt och eko gå hand i hand

Julen är runt hörnet och med den ett överflöd av glöggmys och julbord.

Debatt2021-12-22 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakom maten vi äter finns en bonde och hur vi bönder brukar jorden påverkar miljö och klimat. I debatten om den hållbara maten lyfts det lokalproducerade fram som lösningen, men vi får inte glömma att hur maten produceras är minst lika viktigt som var. 

Vi ekobönder får ofta frågan om man ska välja ekologisk eller lokalproducerad mat, i praktiken kan man ofta få både och. Inom kampanjen kännlugnet.se har Ekologiska Lantbrukarna tagit fram en rapport som dock visar att det ofta är svårt att hitta både närodlade och ekologiska frukter och grönsaker. Vi ekobönder är stolta över vår produktion och vi kan bli fler som odlar ekologiskt här i Östergötland, om fler köper våra produkter. Därför vill vi berätta varför du borde köpa mer ekologisk mat. 

Inga naturfrämmande kemikalier. På våra gårdar använder vi inte farliga kemikalier som kan sprida sig till grundvattnet, ta död på nyttodjur eller påverka din hälsa negativt. 

Djuren får leva ett mer naturligt liv. På våra gårdar får alla djur möjlighet att vara utomhus och utöva sina naturliga beteenden som att beta, böka och sprätta. Det mår djuren bra av!

Mer biologisk mångfald. På ekologiska gårdar finns i snitt 30 procent fler arter av bland annat bin och humlor som pollinerar våra blommor och träd.

Ingen konstgödsel. Användningen av konstgödsel släpper ut mer klimatgaser än lantbrukets maskiner. Hos oss bidrar i stället klöverrika växtföljder, djurgödsel och växtrester till bördiga, näringsrika jordar som myllrar av liv. Det ger också mer kolinlagring! 

Mer lokalproducerat. Ekologiska lantbrukare är mindre beroende av import och för varje krona som du lägger på lokal ekomat så stannar mer av pengarna i bygden. Detta eftersom vi inte köper in importerad konstgödsel eller kemikalier.

Informationen ovan kommer från ekofakta.se, en hemsida som drivs av forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. Det är alltså inga åsikter, utan fakta. Leta efter EU-lövet eller KRAV-loggan när du köper din julmat, då får du ekologisk mat som bidrar till ett bättre samhälle.