Förra veckan kom nya BNP-siffror som visade att ekonomin krympte 8,6 procent det andra kvartalet i år till följd av coronapandemin. Det är det värsta raset på över 40 år. Här i Östergötland är 4 000 fler arbetslösa jämfört med förra året och över 17 000 är fortfarande permitterade från sina arbeten.
Svenskt Näringsliv har presenterat ett reformpaket som skulle lägga grunden för Sveriges återhämtning. De 23 åtgärder vi föreslår skulle stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa bättre förutsättningar för tillväxt och jobb.
Viktigast är att göra det lättare att driva företag och sänka kostnaderna att anställa. Inte minst genom sänkta skatter och avgifter. Arbetsförmedlingen talar om en arbetslöshet som fortsätter att stiga uppemot 11,5 procent och en ungdomsarbetslöshet som närmar sig 100 000 nästa år.
Krisen är inte över. Men om sunda och välfungerande verksamheter kan klara sig igenom detta kommer återstarten att bli mycket lättare. Men det kommer inte att räcka. Ska svenska företag ta den ledarroll som krävs så behöver vi ta tag i de långsiktiga utmaningarna i svensk ekonomi.
Därför har vi föreslagit åtgärder som ska:
- Trygga investeringsklimatet och skapa tydliga förutsättningar för företagande.
- Stärka kunskapsekonomin med satsningar på forskning och utveckling.
- Förbättra kompetensförsörjningen.
- Bygga ut den digitala infrastrukturen.
- Minska kostnaderna att anställa genom sänkt arbetsgivaravgift.
Många av länets kommuner har varit snabba att vidta åtgärder för att underlätta för näringslivet. Det är bra och visar att det går att förbättra företagsklimatet på kort tid om man bara vill. Nu gäller det att ta ett steg till.
Här i länet finns många goda exempel som fler kan inspireras av. Linköping har till exempel tidigarelagt investeringar på 400 miljoner och lovat att förenkla upphandlingarna så att fler företag kan vara med och slåss om kontrakten. Det är inte bara bra för företagen utan också för skattebetalarna som får mer för sina skattepengar.
Det gäller också att kommunerna nu inte försvårar återstarten av företag som hamnat på obestånd i coronakrisen vid tillståndsgivning och upphandling, utan fastställer att pandemin ska betraktas som en Force Majeure.
Det är dags att återstarta Sverige. Det kommer att kräva satsningar från hela samhället. Företagen är en viktig del av lösningen och därför gäller det att vi stärker förutsättningarna för tillväxt och jobb.