Vi vill se krafttag mot organiserade vÀlfÀrdsbrott

Fakturor för vĂ„rd som aldrig utförs. Handel med receptbelagda lĂ€kemedel. Fusk och rena bedrĂ€gerier. Skattemedel ska gĂ„ till sjukvĂ„rd – inte till organiserade vĂ€lfĂ€rdsbrott, skriver debattören.

Det vore naivt att tro att vi i Region Östergötland Ă€r fredade frĂ„n kriminell aktivitet bara för att vi Ă€nnu inte haft nĂ„gra stora avslöjanden hĂ€r, skriver debattören.

Det vore naivt att tro att vi i Region Östergötland Ă€r fredade frĂ„n kriminell aktivitet bara för att vi Ă€nnu inte haft nĂ„gra stora avslöjanden hĂ€r, skriver debattören.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2023-11-20 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Organiserad brottslighet har nĂ€stlat sig allt djupare in i den svenska vĂ€lfĂ€rden och vĂ„rden Ă€r inget undantag. Vi har sett exempel pĂ„ kriminella som driver sĂ„vĂ€l privata tandlĂ€karmottagningar som vĂ„rdcentraler i Sverige och tillskansat sig stora summor pengar som borde ha gĂ„tt till vĂ„rd. Det tycker vi Socialdemokrater Ă€r helt förkastligt. 

Brottsligheten berör allt frÄn falska sjukintyg och organiserad handel med receptbelagda och ofta narkotikaklassade preparat till faktureringar för behandlingar som aldrig utförts. Den organiserade kriminaliteten slÄr inte bara mot drabbade regioners ekonomi utan Àventyrar framför allt patientsÀkerheten. Det finns ett tydligt samband mellan fusk med ekonomin och fusk med vÄrdinsatser.

Det vore naivt att tro att vi i Region Östergötland Ă€r fredade frĂ„n kriminell aktivitet bara för att vi Ă€nnu inte haft nĂ„gra stora avslöjanden hĂ€r. För att försvĂ„ra för kriminella nĂ€tverk att etablera sig i Region Östergötland har vi Socialdemokraterna lĂ€mnat in en motion till regionfullmĂ€ktige om att etablerar en resurs för att stĂ€vja fusk och motverka brott, likt den som framgĂ„ngsrikt införts i Region Stockholm, med uppgift att dels arbeta förebyggande i exempelvis avtalsprocesser, men ocksĂ„ att genomföra granskningar och driva processer dĂ€r misstĂ€nkt brottslighet identifieras.

De mest effektiva Ă„tgĂ€rderna Region Östergötland kan vidta för att motverka denna kriminalitet Ă€r att i samband med avtalsskrivning och uppföljningar försvĂ„ra för kriminella att utnyttja regionens verksamhet för brottsliga Ă€ndamĂ„l. Det behöver finnas tydliga och lĂ€tt tillĂ€mpliga uteslutningsgrunder och avtalen behöver omfattande insynsklausuler, som ger regionen rĂ€tt till ett lĂ€ttillgĂ€ngligt redovisningsmaterial sĂ„som exempelvis ekonomisk redovisning och utdrag frĂ„n personalregister. Sist men inte minst mĂ„ste det vara lĂ€tt att sĂ€ga upp avtal nĂ€r eventuella vĂ€lfĂ€rdsbrott uppdagas.

DĂ„ de kriminella nĂ€tverken ofta rör sig över kommun och regiongrĂ€nser vill Socialdemokraterna Ă€ven att regionen arbetar för ett stĂ€rkt organiserat samarbete mellan Region Östergötland, regionens kommuner, nĂ€rliggande regioner och andra relevanta aktörer för att motverka organiserade vĂ€lfĂ€rdsbrott.

Det Ă€r av yttersta vikt att Region Östergötland agerar skyndsamt och resolut i denna frĂ„ga innan den organiserade brottsligheten etsat sig fast i vĂ„r gemensamma vĂ€lfĂ€rd. Som medborgare i Östergötland ska du alltid kunna lita pĂ„ att du fĂ„r vĂ„rd av seriösa aktörer men Ă€ven att dina skattekronor gĂ„r till just vĂ„rd.