(S): Vi vill ge vanligt folk mer i plånboken

Nu har vi socialdemokrater presenterat vår budget för 2025. När SD och regeringen bränner miljarder på att sänka skatten för den allra rikaste eliten visar vi att det finns ett alternativ, skriver Socialdemokratiska riksdagsledmöter från Östergötland.

Vi vill stötta vanliga familjer, stärka Sveriges tillväxt, ge mer pengar till sjukvården och gå fram med åtgärder för att stoppa gängvåldet och bryta nyrekryteringen, skriver Teresa Carvalho, Mattias Ottosson, Johan Löfstrand, Eva Lindh och Johan Andersson.

Vi vill stötta vanliga familjer, stärka Sveriges tillväxt, ge mer pengar till sjukvården och gå fram med åtgärder för att stoppa gängvåldet och bryta nyrekryteringen, skriver Teresa Carvalho, Mattias Ottosson, Johan Löfstrand, Eva Lindh och Johan Andersson.

Foto: Martina Holmberg/TT/Corren arkiv

Debatt2024-10-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har styrt Sverige halva mandatperioden. Nu ser vi de allvarliga konsekvenserna av deras politik.

De bränner miljarder på stora skattesänkningar för den allra rikaste eliten samtidigt som vanliga familjer blivit fattigare. 

De har skadat Sveriges tillväxt med felriktade prioriteringar. Tio års reallöneökningar har utraderats och Sveriges tillväxt är bland de lägsta i Europa. 

De har skapat en nationell sjukvårdskris som kommer leda till att tusentals färre arbetar i sjukvården i slutet av året.

De har misslyckats med att vända utvecklingen med gängvåldet och saknar en plan för att bryta nyrekryteringen. 

Vi visar att det finns ett alternativ. Efter flera tuffa år längtar många efter andrum. Man vill kunna unna sig något extra i vardagen och att politikerna tar itu med de stora samhällsproblem Sverige har.

Vi presenterar en plan för att stärka vanliga familjer och ta vara på Sveriges potential. Vi vill få igång tillväxten och ge vanligt folk mer i plånboken. Vi föreslår höjt barn- och studiebidrag, stärkt bostadstillägg för pensionärer och en rättvis skattesänkning. Det skulle ge en polis och en sjuksköterska med två barn över 1 700 kronor mer i plånboken än med SD-regeringens förslag. 

Vi föreslår åtgärder för att bryta nyrekryteringen och stoppa gängvåldet. Vi vill satsa 1,5 miljarder för att punktmarkera unga på väg in i kriminalitet. Vi föreslår åtgärder för att strypa gängens finansiering och en svensk RICO-lag för att komma åt gängtopparna. Vi satsar 3 miljarder på skolan för att bryta utanförskap och nyrekrytering redan i klassrummen.

Vi vill att samhället ska fungera och finnas där för dig. SD-regeringen har skapat en sjukvårdskris och det leder till sämre vård. Vi väljer att ge kommuner och regioner sex miljarder kronor mer i generella statsbidrag. Därutöver vill vi lägga tre miljarder på en personalsatsning för att korta köerna, och säger nej till dyrare tandvård för unga.

SD-regeringen lånar till skattesänkningar för de allra rikaste. Vi tar oss an vanligt folks problem. Vi visar att det går att prioritera vanliga familjer, bygga Sverige starkare och hålla ihop vårt land.