S: Stångåstaden borde inte höja hyrorna 2021

Ingen hyresgäst borde få högre hyra nästa år. Om Stångåstaden avstår hyreshöjningar 2021 skulle vi hjälpa hushållen som drabbats av pandemin, men även näringslivet och kommunens ekonomi i helhet.

Förutom att lindra situationen för de drabbade hyresgästerna skulle en utebliven hyreshöjning ge en välbehövlig stimulans i den lokala ekonomin, menar debattören.

Förutom att lindra situationen för de drabbade hyresgästerna skulle en utebliven hyreshöjning ge en välbehövlig stimulans i den lokala ekonomin, menar debattören.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-11-16 05:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Hyreshjälpen är anpassad efter behoven" (9/11):

Vi socialdemokrater står fast vid att Stångåstaden inte borde höja hyrorna 2021. Den 17 november kommer styrelsen, som beslutar, att hålla ett extra styrelsemöte i ärendet. 

Astrid Brissman (M) och Niklas Borg (M) håller inte med oss, men vad gäller verklighetsbilden tycks vi vara ense: corona-pandemin har ställt till det ekonomiskt på ett sätt som gör att flera småföretag och Linköpingsbor fått svårare att betala hyran. De flesta som tagit stryk av pandemin bor i hyresrätt och hade redan innan en mer utsatt situation i form av till exempel osäkra anställningar.

Astrid Brissman och Niklas Borg ser inte nyttan i att ge samtliga hyresgäster en utebliven hyreshöjning. De pekar på att långtifrån alla har drabbats ekonomiskt. De skriver också att en utebliven hyreshöjning skulle äventyra Stångåstadens verksamhet och hållbarhetsarbete. 

Låt oss börja med att bemöta det första argumentet: Vi är medvetna om att långtifrån alla hushåll drabbats ekonomiskt av corona-pandemin, men arbetslösheten stiger kraftigt och senast i veckan vittnade delar av näringslivet i Linköping om en mycket ansträngd situation. Cityhandeln kallar det en ”dystopisk vardag”. 

Förutom att lindra situationen för de drabbade hyresgästerna skulle en utebliven hyreshöjning ge en välbehövlig stimulans i den lokala ekonomin. Om Stångåstaden avstår från att höja hyrorna skulle hyresökningarna även dämpas hos andra hyresvärdar eftersom Stångåstaden fungerar som ett märke i Linköpings kommun. Det är positivt. 

När det gäller Stångåstaden som bolag har jag mycket svårt att se hur ett års uteblivna hyreshöjningar skulle skada bolaget i den omfattning som Astrid Brissman och Niklas Borg målar upp. Stångåstaden är ett välskött bostadsbolag där ett års utebliven hyreshöjning varken skulle bromsa klimatanpassningsarbetet, trygghetsarbetet eller underhållet av fastigheterna. Vi talar som sagt om en utebliven hyreshöjning för enbart ett år. 

Nu när pandemin riskerar att bli långvarig, med ökad risk för konkurser och högre arbetslöshet, är det inte pris- och hyreshöjningar som behövs. Den 17 november ska styrelsen i Stångåstaden fatta beslut och vi socialdemokrater hoppas att fler seriöst kan överväga en utebliven hyreshöjning för 2021.