S lyfte fram effekterna av nedskärningarna

Alla viktiga beslut måste diskuteras brett, så att Linköpingsborna kan få en rättvis bild av innebörden och konsekvenserna, anser Kristina Edlund (S).

Fullmäktigedebatten användes till att lyfta konsekvenserna av nedskärningarna, skriver debattören.

Fullmäktigedebatten användes till att lyfta konsekvenserna av nedskärningarna, skriver debattören.

Foto: Peter Jigerström/arkiv

Debatt2019-12-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Flera timmars debatt utan något nytt förslag", 3/12.

Vi kan förstå att de borgerliga i Linköping inte vill debattera sina nedskärningar – rubriker i Corren om nedskärningar på 45 miljoner inom skolan kan inte vara roligt att prata om. 

Vi socialdemokrater menar dock att alla viktiga beslut i kommunen måste diskuteras brett, så att Linköpingsborna kan få en rättvis bild av innebörden och konsekvenserna. Vi har i många år haft en kultur i kommunen av att informera varandra om viktiga frågor så att beslut inte sker bakom lyckta dörrar och utan insyn. 

Nu möts vi istället allt oftare av att borgerliga företrädare vill utesluta oss från dialog – det är bekymrande. Vi är oroliga över den utvecklingen, och menar att det kan vara sådant som ger upphov till att somliga bland de borgerliga menar att det finns en sektliknande kultur inom allianssamarbetet. 

Därför använde vi fullmäktigedebatten till att lyfta konsekvenserna av nedskärningarna – de närmare 30 miljonerna man skär på äldreomsorgen, till exempel. I varje nämnd och i debatten har vi tydliggjort hur vi hade prioriterat istället; öka bemanningen inom äldreomsorgen, satsa för att avlasta lärarna, öka trygghetsarbetet i kommunen och införa rätt till heltid, exempelvis. I vår budget fanns resurser för detta. Vi vägrar ställa upp på de borgerligas nedskärningspolitik. Det är fel väg för Linköping och hjälper oss inte med utmaningarna i välfärden, tvärtom. 

I debattartikeln från de borgerliga pratar man om ”effektiviseringar”. Att vi ska jobba effektivt i kommunen är vi alla överens om. Vi menar däremot inte att man ”effektiviserar” skolan genom att skära ned 45 miljoner – man slår däremot effektivt undan benen för verksamhet som redan tampas med stora utmaningar. 

För att nämna ett exempel ur insändaren från läraren Pontus Andersson i Corren 9/11: ”(…)Lärare som får minskade resurser, mindre möjlighet att se varje barn och varje elev blir inte engagerade. De blir sjuka. Sjuka av ökade krav med mindre resurser. Sjuka av stressen som härleds ur dåligt samvete för de barn som inte får den undervisning de har lagstadgad rätt till.(…)” 

Nedskärningarna är inte bara siffror på ett papper – när det skärs på välfärden innebär det sämre scheman, mer stress och sammantaget sämre förutsättningar. Linköping behöver inte göra nedskärningar på välfärden.

Till alla undersköterskor, lärare och andra som jobbar i eller tar del av verksamheter som drabbas av de borgerligas nedskärningar vill vi säga detta: Vi debatterade för att de som styr kommunen nu ska veta hur deras nedskärningar försämrar förutsättningarna för er. Vi pekade på konsekvenserna det får i verkligheten och vi klargjorde hur man kunde prioriterat annorlunda för att skapa bättre förutsättningar för er. Vi ville att beslutens konsekvenser skulle vara tydliga för de borgerliga politiker som gör dessa nedskärningar. Det menar vi är väl investerad tid.

Kristina Edlund
Gruppledare för Socialdemokraterna