Vi tror på att det finns en väg ut ur vårdköer och dålig arbetsmiljö för våra medarbetare. Men det kommer kräva mod och beslutsamhet i alla led.
Att 650 medarbetare valt att lämna sin arbetsplats innan varselprocessen ens var avslutad är en tydlig indikation på en ohållbar arbetsmiljö. Vårdpersonalens etiska stress och psykiska påfrestningar, som rapporteras från vårdcentraler och sjukhus, har eskalerat till en punkt där risken för sjukskrivningar och ytterligare avhopp är akut. Under året som gått har över 130 000 samtal till vårdcentraler inte besvarats – en statistik som talar för att man vänt sig någon annanstans eller att vi fått ett ökat tryck på akutsjukvården.
Vi vet att sjukvårdens medarbetare är dess hjärta och själ. Vi socialdemokrater har slagit fast att hållbara arbetsvillkor, kompetensutveckling och tydliga karriärmöjligheter är prioriterat framåt. Detta är avgörande för att kunna behålla och rekrytera personal.
En annan grundläggande utmaning är att säkerställa att sjukvården finns där för alla, oavsett bostadsort eller ekonomiska förutsättningar. Vi vill betona behovet av en robust och regiondriven sjukvård som fokuserar på patientens behov, inte på vinstmarginaler. Vi har sett exempel nu senast i Finspång där en privat vårdcentral läggs ned på grund av att vårdgivaren inte ser någon möjlighet till lönsamhet. Den privata vårdgivaren lämnar patienterna, och kvar får Region Östergötland stå som garant för fortsatt vård.
Vi har sett det motsatta förhållandet på Vrinnevisjukhuset i Norrköping där den regiondrivna ögonmottagningen flyttar och lämnar allt till en privat vårdgivare som inte kan hantera anstormningen av patienter. Detta är en röra som vi inte kan acceptera! Privata alternativ kan vara ett komplement men ska aldrig vara det enda alternativet. Vi socialdemokrater vill att vården ska komma närmare östgötarna och vi prioriterar vårdcentraler och mottagningar i närområdet som snabbt kan hjälpa till med enklare besvär. Vi tror på att satsa mer på digitala tjänster som avlastar primärvården och ger snabbare hjälp till patienter.
Vi måste intensifiera insatser för att minska vårdköer och vi behöver stärka det förebyggande arbetet och ge fler familjer tillgång till samordnade resurser för mödra- och barnhälsovård. Att vända utvecklingen för barn och ungas psykiska ohälsa måste vara prioriterat. Köerna inom psykiatrin måste kortas och det förebyggande arbetet värderas högre.
Vi kan inte låta kortsiktiga ekonomiska vinster slå ut sjukvårdens långsiktiga hållbarhet. Privatiseringarna måste begränsas, och fokus måste ligga på att bygga en jämlik och tillgänglig vård som är demokratisk styrd. Det handlar inte bara om pengar utan om livskvalitet och förtroendet för det gemensamma samhället.
Under krisåren har vi lagt en rad olika förslag som vi bedömer hade mildrat krisen. Det har bland annat handlat om granskning och omprövning av privata alternativ, om att jaga välfärdsbrottslighet och om att försöka påverka regeringen att skicka resurser ut i landet. De styrande partierna, M, KD, L och SD har valt en annan väg. 2026 kommer vi gå till val igen. Då, såväl som nu, kommer Socialdemokraterna vara beredda att ta ansvar för att den östgötska sjukvården ska ligga i toppklass igen. Det är en utmaning vi är beredda att ta oss an – tillsammans med våra medarbetare och invånare. Låt oss sätta människan i centrum och bygga ett Östergötland där alla kan känna trygghet i att vården finns där när den behövs.