Rovdjur en fråga för staten – inte för Linköpings kommun

Lagstiftningen medger inte heller att Länsstyrelsen beslutar att Linköping ska vara fritt från varg. Att då skriva att Linköping ska vara vargfritt i ett remissvar på en förvaltningsplan för rovdjur – det är att göra sig dum, skriver Gunnar Gustafsson (MP).

I maj 2023 beslutade kommunfullmäktige att Linköping ska vara en vargfri kommun. Det beslutet förklarades vara olagligt och upphävdes av Förvaltningsrätten. Utslaget var lätt att förutse, skriver Gunnar Gustafsson (MP).

I maj 2023 beslutade kommunfullmäktige att Linköping ska vara en vargfri kommun. Det beslutet förklarades vara olagligt och upphävdes av Förvaltningsrätten. Utslaget var lätt att förutse, skriver Gunnar Gustafsson (MP).

Foto: Junge, Heiko

Debatt2024-09-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen har sina uppgifter. Skola, omsorg, stadsplanering och sköta parker, till exempel. Staten har sina uppgifter, exempelvis sköta polis och försvar, mycket av viltvård och natur.

Det har genom tiderna förekommit förslag på att kommunen ska besluta saker som vi inte har med att göra. Till exempel föreslog Sara Skyttedal 2017 att Malmen skulle bli en Nato-bas. I stort sett alla partier var förståndiga då. Linköpings kommunfullmäktige var ganska överens om att det inte var en fråga för oss att bestämma om Nato-baser. Motionen avslogs. 

Men i och med att Linköpings forna huvudmotståndare, Socialdemokraterna och Moderaterna, slog sina påsar ihop så verkar förståndet ha försvunnit ut i den ideologiska kökkenmöddingen. 

I maj 2023 beslutade kommunfullmäktige att Linköping ska vara en vargfri kommun. Det beslutet förklarades vara olagligt och upphävdes av Förvaltningsrätten. Utslaget var lätt att förutse. Rovdjur är en fråga som staten ansvarar för, inte Linköpings kommun. I den lagstiftning som gäller finns inga kommungränser.

Att göra misstag kan vara lärorikt. Att göra ett försök och sedan misslyckas är vägen till framgång och lärande. För att citera Albert Einstein: “En person som aldrig begått ett misstag har aldrig provat något nytt”. Men att göra samma misstag flera gånger är inte utvecklande. För att fortsätta citera Einstein: “Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat”.

Lagstiftningen medger inte heller att Länsstyrelsen beslutar att Linköping ska vara fritt från varg. Att då skriva att Linköping ska vara vargfritt i ett remissvar på en förvaltningsplan för rovdjur – det är att göra sig dum. Vill man bilda opinion är det bättre att skriva en insändare i tidningen. 

Stefan Eriksson (M) motiverade svaret till Länsstyrelsen med att “Länsstyrelsen är staten. Vi vill framföra den här åsikten till staten” på samhällsbyggnadsnämndens möte den 18 september.

Visst Stefan, men det är riksdagen som stiftar lagar. Ditt eget parti leder den regering som lägger fram lagförslag till riksdagen. Vad tänker du att några handläggare på Länsstyrelsen ska göra med dina åsikter om lagen?

Fotnot. Moderaterna har avböjt att kommentera debattinlägget.